Naslovna AKTUELNO Na inicijativu zastupnice i doktorice Samire Begić uskoro Registar malignih oboljenja FBiH...

Na inicijativu zastupnice i doktorice Samire Begić uskoro Registar malignih oboljenja FBiH (VIDEO)

Nedavno je u parlamentarnu proceduru dr. Samira Begić iz Lukavca uputila inicijativu kojom se zadužuju Federalno ministarstvo zdravstva i Zavod za javno zdravstvo FBiH da poduzmu sve potrebne aktivnosti i mjere koje su neophodne da se steknu uslovi za osnivanje Registra malignih oboljenja Federacije BiH.

 

Maligne bolesti su značajan zdravstveni problem našeg stanovništva i drugi uzrok smrti, iza kardiovaskularnih bolesti. Upravo je zbog toga važno raspolagati odgovarajućim podacima koji će pomoći izradi strategija za prevenciju i odgovarajuću onkološku i zaštitu.


 

“Obzirom da su, prema informacijama kojima raspolažem, u Tuzlanskom kantonu 1/3 oboljelih djeca, te da je evidentan porast broja oboljelih od karcinoma pluća, smatram da bi Registar olakšao prikupljanje podataka i raspodjelu sredstava za prevenciju i liječenje prema broju oboljelih.Osnivanjem ovakvog Registra omogućio bi se uvid u veličinu problema malignih bolesti u populaciji, najčešće lokalizacije oboljenja, faktore rizika, preventivne mjere koje su učinkovite, efikasnija organizacija onkološke zdravstvene zaštite, incidencu i stepen mortaliteta”, izjavila je zastupnica i doktorica Begić.

 

Više o ovoj temi saznajte u video prilogu Sabine Džibrić.

 

 

(RTV Lukavac)