Naslovna AKTUELNO Na Međunarodnom aerodromu Tuzla stupio zimski red letenja

Na Međunarodnom aerodromu Tuzla stupio zimski red letenja

Danas je na Međunarodnom aerodromu Tuzla na snagu stupio zimski red letenja.  Do 28. marta naredne godine na rasporedu će biti 20 letova sedmično. Kako je pandemija pogodila svjetske tokove u avio prevozu, izuzetak nije bio ni Tuzlanski aerodrom na kome je evidentirano 30 odsto manje  putnika  u poređenju sa rekordnom 2019. godinom kada je kroz njega prodefilovalo oko od  600 hiljada putnika. Wizzair po zimskom redu letenja sedmično leti sa jednim baznim avionom, što je 50 odsto od ukupnih kapaciteta u ljetnom periodu.“Osam je destinacija u četiri evropske zemlje. tako da je to 20 letova sedmično., što je u odnosu na zmiski red letenja u 2019. godini tu negdje”, rekao je Esad Čanić, izvršni direktor za finansije Međunarodnog aerodroma Tuzla.

 

 


Uvođenjem rigoroznijih epidemioloških mjera, moglo bi doći do smanjenja  broja putnika prema ugovorenim destinacijama. I u tom pogledu, u Međinarodnom aerodromu Tuzla su optimistični. “Struktura putnika su naša dijaspora koja iglavnom nije godinu dana bila ni dolazila. Tu je prilična popunjenost. nije 100 postotna, negdje od 100 do 120 putnika po letu, što je nekih 70-80 odsto popunjenosti aviona”, ističe Čanić.

 

 

2019.bila je rekordna godina po broju putnika. Blizu 600 hiljada putnika koji su prošle godine prodefilirali kroz ovaj aerodrom ukazivali su da će njegov razvoj ići munjevito uzlaznom putanjom. Međutim, u martu ove godine dogodila se globalna pandemija i sve je stalo.“Aerodrom Tuzla će ipak ovu 2020. godinu sa nekih cirka 225 hiljada što predstavlja nekih 30-35 odsto od ukupnog broja iz 2019. godine”, rekao je Čanić.

 

 

Bez obzira na sve nedaće koje su zadesile svjestki avioprevoz, u Tuzlanskom aerodromu mogu biti zadovoljni kako završavaju ovu tešku godinu.