Naslovna AKTUELNO Na pomolu rješenje za novo odlagalište Termoelektrane Tuzla

Na pomolu rješenje za novo odlagalište Termoelektrane TuzlaGradska uprava grada Tuzla ponudila je alternativno rješenje “Elektroprivredi BiH” za odlaganje šljake i pepela iz Termoelektrane Tuzla. Prvobitno je bilo predviđeno da se otpad odlaže na jezero Kop Šićki Brod, čemu su se žestoko usprotivili mještani koji žive u blizini jezera, ali i ekološka udruženja.

 

Gradska uprava Tuzla ponudila je jedno od mogućih i poželjnih rješenja za trajno i ekološki prihvatljivo zbrinjavanje šljake iz Termoelektrane Tuzla i njeno odlaganje u podzemne prostore nastale izluživanjem slanice na lokalitetu Tetime.

 

“Već je ‘Elektroprivreda’ počela s analizama i to je neki, rekao bih, mali projekat. Treba cijevima transportovati pokvašenu šljaku do podzemlja rudnika Tetima. Na taj način oni se rješavaju šljake, ne ugrožavaju okolinu, a rješavaju gore na Tetimi mogući eko-problem ukoliko te praznine budu sve veće i veće”, pojasnio je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

 

Imamović je dodao da se na području jezera Kop Šićki Brod, po prijedlogu građana, treba ostaviti prostor za rekreaciju, različite sportske aktivnosti i turističke sadržaje.

 

Već godinama mještani naselja Bukinje i Šićki Brod upozoravaju na prekomjerno zagađenje od strane Termoelektrane pored koje žive, a posebno na odlaganje šljake koje bi i u budućnosti bilo još više zbog izgradnje Bloka 7. Vijest da bi se u jezero mogla odlagati šljaka izazvala je brojne reakcije i negodovanja.

 

“U ovom problemu smo 19 godina i mi vrlo dobro znamo kakve su namjere i koliko su ozbiljne i sada kad nam je premijer TK rekao da će se ovaj prostor izbrisati kao prostor na kojem bi trebalo da bude šljačište. Mi još pratimo i sumnjamo jer uvijek će se pojaviti neko kome je ovo atraktivna lokacija za jedan tako opasan otpad”, kazao je Senad Isaković, jedan od lokalnih aktivista.

 

Premijer TK Jakub Suljkanović nedavno je održao i sastanak na ovu temu sa predstavnicima gradske vlasti te naglasio da je prostorni plan ovog kantona jedan od najvažnijih dokumenata u kantonu i da na njegovo donošenje čekaju brojni projekti i investitori. Konačna lokacija odlagališta šljake bit će definirana prostornim planom TK 2005-2025, koji je u završnoj fazi izrade.

 

“Nama je veoma važno da što prije riješimo ovo pitanje kako bismo otkočili određene investicijske projekte”, rekao je Suljkanović, naglašavajući da će Vlada imati u vidu zahtjeve, stavove i mišljenja lokalnih zajednica kod donošenja pomenutog prostornog plana.

 

(Izvor:Nezavisne Novine)