Naslovna AKTUELNO Na prijedlog načelnika Delića donesena odluka o formiranju preduzeća za vodovod i...

Na prijedlog načelnika Delića donesena odluka o formiranju preduzeća za vodovod i kanalizaciju (VIDEO)


Među nekoliko značajnih projekata kojima je data podrška na prvoj redovnoj sjednici Općinskog vijeća Lukavac, nova većina dala je saglasnost na Odluku o osnivanju  Javnog preduzeća  za upravljanje, zaštitu i održavanje objekata i uređaja za snabdijevanje pitkom vodom d.o.o.Vodovod i kanalizacija Lukavac. Predlagač ove odluke općinski načelnik Edin Delić u obrazloženju je naveo nekoliko činjenica zbog kojih je bitno donošenje ove odluke, kao i koja je uloga formiranja ove nove firme.

 

Novo preduzeće,  prema riječima načelnika Edina Delića,  će imati segment  distribucije i isporuke vode (ono što trenutno vrši sadašnje komunalno preduzeće), kao i segment proizvodnje pitke vode. Intencija je, što su i prepoznali vijećnici iz svih političkih subjekata koji  su jednoglasnim izjašnjavanjem podržali ovu odluku, da građani Lukavca kao i građani prigradskih mjesnih zajednica  konačno dobiju pitku vodu po pristupačnim cijenama.

 

Cijena vode koju građani Lukavca danas imaju, ukoliko bi prema riječima načelnika Delića izmirivali svoje obaveze i ukoliko bi smanjili gubitke, jer Lukavac gubi 50 posto vode, mogla bi zatvoriti ovu finsijsku konstrukciju i omogućiti da se iz cijene vode isplaćuje ova investicija.

 

Usaglašenim stavovima  vijećnika iz svih političkih subjekata  donesen je  zaključak kojim se  obavezuje  menadžment novoformiranog  javnog preduzeća “Vodovod i kanalizacija” da prioritet u zapošljavanju na zakonom prihvatljiv način u okviru svojih mogućnosti imaju uposlenici  JP ”Rad” Lukavac koji bi zbog ukidanja radne jedinice Odjela za vodovod eventualno mogli ostati bez posla.

 

Više o ovoj temi doznajte u video prilogu Subhije Sivčević:

 

 

 

(RTV Lukavac)