Naslovna AKTUELNO Na sarajevski aerodrom stigle prve vakcine iz Rusije

Na sarajevski aerodrom stigle prve vakcine iz Rusije


U ovom trenutku nije poznato koliko je doza vakcine stiglo i da li će početi proces vakcinacije u narednim danima s obzirom na to da je naglašeno da Agencija za lijekove tek treba odobriti ovu vakcinu.

U toku je procedura carinjenja na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, a kako prenosi Srpskainfo, stigla je mala količina vakcina koja će biti dostavljena Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH radi procedure njenog odobravanja za tržište BiH.

Portal javnog servisa u BiH BHRT-a piše da je stigao jedan kontejner vakcina za entitet Republika Srpska, ali da se ne zna tačan broj doza.

“To je bila vanredna molba Predstavništva RS u Moskvi, da jedna količina vakcina mimo onih 100.000 već naručenih, dođe ranije u RS”, rekao im je šef Predstavništva Republike Srpske u Moskvi Duško Perović.

Vakcine koje su danas stigle nalaze se na aerodromu, pod temeperaturnim režimom u komori i čeka se da se provede carinski postupak uvoza. Nedostaje rješenje ministarstva zdravlja jer je riječ o interventnom uvozu.

Druga, veća količina vakcina, koju je Republika Srpska kupila od Rusije, očekuje se da dođe u drugoj polovini februara. Ostatak vakcina bi mogao biti dopremljen kamionima sa specijalnim hladnjačama i sistem osiguranja, za razliku od ove manje količine, koja je prispjela avionom.

O tome da će Republika Srpska uskoro dobiti prve doze ruske vakcine bilo je riječi već neko vrijeme. Premijer RS-a Radovan Višković nije htio govoriti o datumima jer nije bio sasvim siguran, no konkretnije vrijeme dolaska najavljivali su iz entitetskog Instituta za javno zdravstvo.

Posljednji je vakcine najavio predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji je prije dva dana rekao da vakcine očekuju “svakog dana”, da će stići ukupno 100.000 vakcina za ovaj entitet te da će biti besplatne za građane.