Naslovna AKTUELNO Načelnici općina Lukavac i Petrovo posjetili radilište na koritu rijeke Spreče (VIDEO)

Načelnici općina Lukavac i Petrovo posjetili radilište na koritu rijeke Spreče (VIDEO)

Uređenje korita rijeke Spreče u Gnojničkom polju je pri kraju u ovoj fazi i dionici od 1.540 metara. Radove su posjetili načelnici općina Lukavac i Petrovo Edin Delić i Ozren Petković.

 

Rijeka Spreča je u predhodnom periodu prilikom nešto obilnijih padavina uglavnom plavila poljoprivredno zemljište i objekte infrastrukture kroz općine Lukavac i Petrovo, te Grad Gračanicu. Jedan dio korita je uređen i saniran na području Tabaka i Puračića, a ovih dana je u toku sanacija i uređenje njenog korita od granice sa Gračanicom, odnosno od Miričine prema Gnojnici.  Radi se o dionici dužine od 1.540 metara, cijeli projekat u visini od 250.000 KM finansira Agencija za vodno područje rijeke Save, a izvođač radova je Lukavačka firma Den Alm Company. Radove koji su pri kraju obišli su načelnici općina Lukavac i Petrovo.

 

Kada je u pitanju ova dionica, a s obzirom da se radi o potencijalno značajnoj površini za razvoj poljoprivrede, upravo bi sami poljoprivrednici mogli imati i najviše koristi od radova. Međutim, to ni izbliza nije konačno rješenje problema izlijevanja rijeke Spreče. Nije realno očekivati da se to u konačnici i trajno riješi za 10-ak godina, ali na ovaj način sa manje novaca umanjuje mogućnost da se nastavi sa plavljenjem poljoprivrednih usjeva i objekata.

 

Ovakav model hitne sanacije korita rijeke Spreče bit će predložen i nadležnima Grada Gračanica u kojoj je do sada, u doba obilnijih kišnih padavina, Spreča više puta plavila i pravila velike materijalne štete. Korist od ovih radova imat će i općina Petrovo.

 

Preporučujemo video prilog Midhata Sarajlića:

 

 

 

(RTV Lukavac)