Naslovna AKTUELNO Načelnik Delić upriličio prijem za najstarijeg partizana sa područja općine Lukavac (VIDEO)

Načelnik Delić upriličio prijem za najstarijeg partizana sa područja općine Lukavac (VIDEO)Općinski načelnik Edin Delić u svom kabinetu je ugostio jednog nadasve zanimljivog gosta. Najstariji partizan sa općine Lukavac Adem Sakić iz Dobošnice u vojne redove otišao je vrlo mlad. Ratni vihor, sa samo 18 godina, nametnuo mu je obavezu služenja vojske u domobranima, gdje nakon kratke obuke biva raspoređen u njihove redove.

 

Prekomandom Adem je sa ostalim vojnicima prešao u Varaždin, a potom na ratni put koji će ga dovesti i do ruskog fronta gdje je bio i zarobljen.

 

 Adem je tokom II Svjetskog rata prošao mnoge borbene redove.  Nakon što je zarobljen  vojevao je sa ruskim jedinicama, posle čega im je bilo ponuđeno da formiraju i svoju 1. Jugoslovensku brigadu sa kojom je sa fronta na front  stigao do domovine.

 

Ovaj vitalni starac koji u oktobru puni 100 godina,  sa bistrinom se sjeća svih ratnih događaja, a kao najteži momenat izdvaja bitku kod Slavonskog Broda. Tu je ranjen, a okončanje rata dočekao je u bolnici. U rodni kraj vratio se po oporavku, gdje ga je zatekla tužna vijest da su mu u ratnim zbivanjima stradali i brat i otac.

 

Primjera poput Adema sve je manje, obzirom da smo dobro odmakli od ovog perioda i rata koji je ostao u sjeni ovog posljednjeg.

 

Načelnik Delić priredio je ovaj susret, smatrajući da je pravo bogatstvo evocirati uspomene i zabilježiti ovakva vrijedna sjećanja.

 

Preporučujemo video prilog Suade Imamović.

 

(RTV Lukavac)