Naslovna AKTUELNO Načelnik Edin Delić o postupanju Kantonalnog tužilaštva TK (VIDEO)

Načelnik Edin Delić o postupanju Kantonalnog tužilaštva TK (VIDEO)

Nakon što je u svojstvu svjedoka dao izjavu u okviru istražnog postupka koji se provodi u Kantonalnom tužilaštvu TK, načelnik Edin Delić obratio se građanima putem društvenih mreža, a onda dao izjavu i za RTV Lukavac. Pročitajte obraćanje i pogledajte i poslušajte izjavu:
“Smatram da sam tendenciozno jutros uvučen “u intrigu” istražnog postupka navodnih krivičnih djela koja se sa mnom povezuju telefonskim razgovorima koji nemaju veze sa istragom.
Znam da pojedince u Tužilaštvu, ali i političke protivnike, raduje pojavljivanje moje i imena mojih prijatelja u kontekstu istraga, a imao sam i od ranije saznanja da se “jedva čeka” na zicer da se i mene zakači nekom istragom. Dočekah i to. Potpuno sam pripremljen, svjestan i uvjeren u ispravnost svojih postupaka.
U ranim jutarnjim satima telefonom sam pozvan na razgovor u ured SIPA u Tuzli, u svojstvu svjedoka. Odmah sam promijenio pravac kretanja i do maločas sam davao izjavu.
Dok se oko nas i pred našim očima odvija i razvija kriminal i korupcija masovnih razmjera, očigledno se “nišani” na politički nepodobne i zloupotrebljava Krivični i Zakon o krivičnom postupku.
Na pitanje mogu li o predmetu izjave dati javno informaciju odgovoreno mi je da nema nikakve smetnje, pa u tom smislu i dajem ovu javnu objavu, kako bi otklonili eventualne nejasnoće
Radi se o podizanju optužnice protiv većeg broja lica, a po pitanju postupka izbora ponuđača za izradu bušotina na Rudniku Soli Tuzla.
Odmah i nedvosmisleno izjavljujem da nemam nikakva saznanja, nisam bio kontaktiran niti učestovao u postupku nabavke. Meni nisu predočeni dokazi na kojim se temelji optužnica, a elementi na osnovu kojih sam ja pozvan kao svjedok nemaju nikakve veze sa predmetom istrage. Veći broj lica koja su prisluškivana i optužena su moji poznanici, kontaktiramo često i izdvojena su 3 telefonska razgovora u periodu maj 2020 do danas u kojima su izdvojeni dijelovi rečenica koji se navodno povezuju sa predmetom istrage. Ni jedan razgovor nije u vezi sa onim što se pita.
Prilikom razgovora predočeno mi je da će se izvršiti izuzimanje mog ličnog mobilnog telefona radi istražnih radnji. Kao neko ko zna ponešto o ZKP-u i KZ-u znam da je ovakva mjera prema svjedocima protivna principima ZKP-a. Nisam pristao dati šifru za otključavanje i protivim se svakom pristupu mojim podacima bez mog prisustva. U izjavi sam jasno kazao da sam spreman otključati telefon i, u mom prisustvu, otvoriti i pokazati sve što žele, ali da se protivim da mi bilo ko vršlja po privatnom životu. Apsolutno nemam povjerenje u Tužilaštvo i pravosuđe, a ovo je dokaz da je to opravdano.
Svjedoci smo selektivne primjene pravde (Dženan Memić, Budimir…), kao i da se na našem Tuzlanskom kantonu selektivno odbacuju krivične prijave protiv “zaštićenih” i podižu optužnice protiv onih koji se “nanišane”.
U potpunosti ću sarađivati sa Tužilaštvom, ali i istrajati u zaštiti svojih prava. Jedno pravo mi je jutros narušeno: bez zakonskog osnova i protivno mojoj volji oduzet mi je privatni mobilni telefon. Tužilaštvo može računati na moju punu saradnju, ali i na istrajnost u zaštiti ličnog ugleda, privatnosti i borbu protib zloupotrebe tužilačkih istraga.
Kada vidim dokaze koje su prikupili imat ću stav i o optužnici. Ako je bilo ko prekršio zakon neka odgovara, ali hajde da odgovara i onaj ko bez osnova optuži nekoga.
Jutros se pretresaju kancelarije Socijaldemokrata BiH, okrivljen je i predsjednik naše Stranke …. sve ovo miriše na politički pritisak. Ako Tužilaštvo dokaže nečiju krivicu imat će od mene izvinjenje i čestitku, a ako ne borit ćemo se za moralnu i svaku drugu satisfakciju.
Uzet ću najbolje advokate i početi svoju borbu…. Od oduzetog mobitela, pa ko zna koliko daleko….
Zahvljajujem se službenicima ureda SIP-a koji su jutros veoma korektno i profesionalno obavili razgovor sa mnom. Imam povjerenje u te ljude, ali oni su tek inspektori kojim neko naređuje”, naveo je načelnik Delić.
(RTV Lukavac)