Naslovna AKTUELNO Najava: Promocija knjiga „Prokletstvo bosanske kraljice Katarine“ i „Batonov ustanak“

Najava: Promocija knjiga „Prokletstvo bosanske kraljice Katarine“ i „Batonov ustanak“

Povodom Dana državnosti BiH, Centar za kulturu Lukavac će u srijedu, 23. novembra 2022. upriličiti promociju dva značajna historijska romana, autora Saliha Straševića, koji godinama istražuje bosanskohercegovačku prošlost.

Strašević se od osnovne škole bavi zapisivanjem povjesnih događaja i usmenih predanja od starijih ljudi. Svoj književni put započeo je pisanjem kratkih priča i memoara.

Roman „Prokletstvo bosanske kraljice Katarine“Salih Strašević je objavio 2019. godine. U ovom djelu napisanom u formi historijskog romana, autor nas provodi kroz događaje koji su obilježili posljednje godine i dane Bosanskog kraljevstva. Strašević nam navodi detalje historijskih dokumenata, stvara sliku stvarnih historijskih ličnosti , gdje god je moguće, ilustrira je njihovim tadašnjim govorom i stavovima, pomažući nam da što bolje i kvalitetnije razumijemo stanje, ambijent, okolnosti, sudionike pa i same postupke i odluke.


Historijska beletristika je dio književnosti koji je izuzetno popularan kod svih generacija, te stoga i novi historijski roman Saliha Straševića„Batonov ustanak“ postaje dioimaginarnog narativa dijelom utemeljenog na historijskim činjenicama.

Organizatori pozivaju sve koji žele naučiti nešto novo iz bosanskohercegovačke historije da im se pridruže u srijedu, 23. novembra u 17:00 sati u Sali biblioteke Centra za kulturu Lukavac.