Naslovna Istaknuto Večeras svečana mektebska akademija+VIDEO

Večeras svečana mektebska akademija+VIDEO

Svečanom mektebskom akademijom, koja će se  održati u ponedjeljak , 09.jula  u 18,00 sati, bit će okončana još jedna uspješna mektebska godina u Medžlisu IZ Puračić.

 

Tokom protekle godine  u 33 mekteba nastavu je pohađalo 1.152 dječaka i djevojčica, koji su vrijedno učili i radili, te postigli odlične rezultate na takmičenjima. 

U velikoj sali Centra za kulturu Lukavac će za svoje vršnjake, prijatelje, porodice i muallime predstaviti dio znanja koja su usvojili tokom 2017./2018. mektebske godine.

 

„Mi smo bili u prilici, moje kolege i ja koji sam pratio i oni koji su realizirali mektebsku nastavu, u 33 mekteba na području našega medžlisa uspješno realizirati nastavu. Veliki broj naših mekteba je u punom kapacitetu funkcionalan, u tehničkom i u smislu opremljenosti prostora, te potpuno prilagođen našoj djeci jer nastojimo da uvjeti budu onakvi kakvi su oni čestiti, lijepi i uredni. Mi smo osam mjeseci išli u mekteb i pratili nastavu, djeca su pred svojim muallimima sticala znanje, oni su postavljali pitanja, djeca naša su odgovarala, a imali smo i završne svečanosti po džematima. Obišli smo sve džemate i to komisija koju čini glavni imam i pet članova, izvršili uvid i podnijeli izvještaj“, kaže za RTV Lukavac Zijad ef. Vehabović, glavni imam Medžlisa IZ Puračić.

 

Efendija Vehabović kaže da će akademija biti kruna cjelogodišnjeg zalaganja, učenja i druženja.

 

„Naši polaznici su pripremili program koji bi trebao da traje oko sat i 15 minuta, da to bude slatko, pitko, jednostavno, bez bilo kakvoga zamaranja. Djeca će kroz recitacije i ilahije, kroz raznorazne tekstove, učenje Kurana i predstavljanje pobjednika mektebskih takmičenja i djece koja su ove godine upisala Behram-begovu medresu pokazati sve to akobogda 9. jula u 18,00 sati“, izjavio je efendija Vehabović.

 

(RTV Lukavac)