Naslovna AKTUELNO Najavljen novi krug intervjua u okviru ”Triple Win” projekta

Najavljen novi krug intervjua u okviru ”Triple Win” projekta

Projekat za posredovanje pri zapošljavanju medicinskog osoblja iz Bosne i Hercegovine u SR Njemačkoj objavio je datume za novi krug intervjua za kandidate.

 

Rok za prijave je 03.02.2019. godine, a mogu se izvršiti pri lokalnim biroima za zapošljavanje ili direktno preko Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

 

Na konkurs se mogu prijaviti isključivo medicinske sestre i tehničari. Svi kandidati će biti pozvani na razgovor, o čijem mjestu i vremenu će biti naknadno obaviješteni.

 

Više informacija kandidati mogu naći na web stranici Agencije za rad i zapošljavanje BiH www.arz.gov.ba, koja u partnerstvu sa GIZ-om (Deutsche Gesellschaft für Internatioanle Zusammenarbeit GmbH) i Njemačkom saveznom agencijom za zapošljavanje (ZAV) realizira Triple Win projekat.

 

”Mi ne podstičemo ljude na odlazak iz Bosne i Hercegovine, ali je činjenica da ih veliki broj samostalno zemlju napusti svake godine. U tom traženju boljeg života izvan naših granica, građani često budu predmet raznih prevara ili neispunjenih obećanja. Često su prepušteni sami sebi da se snalaze i teže se integrišu u strana društva, ili se vrate kući, nakon mnogo vremena i novca potrošenog uzalud. Mi samo pružamo veću sigurnost u procesu onima koji se odluče otići, i to samo onima koji su iz medicinske struke, gdje je registrovan veliki broj nezaposlenih u BiH. Triple Win projekat nudi sistemsko i posredovano zapošljavanje i praćenje, što znači da smo sa kandidatom u kontaktu cijelo vrijeme, od prijave na konkurs, do njihove pune integracije u njemačko društvo. U tom periodu kandidat ima podršku u pripremi, odlasku i integraciji u novu sredinu. Kandidate pripremamo kroz besplatne jezičke, stručne i orijentacione kurseve, nakon čega slijedi pomoć pri spajanju sa poslodavcima u Njemačkoj i sklapanju ugovora o radu, kao i ranoj integraciji”, navodi Emir Čomor, koordinator projekta.

 

Partner u projektu, Savezna Agencija za zapošljavanje Njemačke (ZAV), pronalazi adekvatne poslodavce u Njemačkoj, koji moraju ispunjavati određene kriterije, kao što su korektna i redovna plata za medicinsko osoblje, korektni uslovi rada, te onima koji poduzimaju procedure za priznavanje stranih diploma. Osim toga, ZAV provodi procedure imigracije i intervjua za svakog kandidata prije nego što dođe u Njemačku.

 

Od početka projekta 2012. godine do danas uspješno je posredovano oko 500 medicinskih sestara i tehničara, za različite poslodavce u Njemačkoj, saopćeno je iz GIZ-a.