Naslovna AKTUELNO Najavljena olujna jesen na Balkanu, moguće i poplave

Najavljena olujna jesen na Balkanu, moguće i poplaveAmerički meteorološki servis AccuWeather objavio je evropsku sezonsku prognozu za jesen 2019. godine prema kojoj se za područje Balkana predviđa olujno nevrijeme, jaka grmljavina i kiša, kakve su se javljale i tokom ljeta.

 

Jake kiše padat će po nekoliko dana zaredom što će stvoriti preduvjete za pokretanje klizišta i poplava. Ovakvo vrijeme najviše se predviđa u oktobru i novembru. S odmicanjem jeseni, smanjivat će se rizik od jakih grmljavina.

 

Na Balkanu se očekuje da će temperature ostati blizu ili malo niže od uobičajenih za ovo doba godine.

 

Širom Balkanskog poluotoka temperature će se kretati oko prosjeka ili nešto niže. Potencijalni prodor hladnog zraka sa sjevera i istoka donijet će prijetnju obilnijeg snijega iz Mađarske i Rumunije u Srbiju i Bosnu i Hercegovinu.

 

– Često nestabilno vrijeme moglo bi negativno utjecati na poljoprivredu i aktivnosti na otvorenom diljem regije – rekao je Tajler Rojs (Tyler Roys) meteorolog AccuWeathera.

 

Za razliku od većeg dijela Evrope gdje se tokom jeseni mogu očekivati temperature iznad normale, u istočnoj Evropi moguć je oštriji prijelaz na hladnije vrijeme.

 

Jesen može početi blagim temperaturama, ali se predviđa da će udari hladnog vazduha biti učestaliji od oktobra do novembra.

 

Kako novembar bude odmicao, niske temperature postaće sve niže, a ponekad će se imati utisak da je decembar ili januar.

 

Snježne padavine moguće su u novembru u cijeloj istočnoj Evropi. Olujni vjetrovi očekuju se i u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Holandiji i Danskoj, a postoji i opasnost od poplava. Nasuprot tome, Portugal i Španija će se suočiti s nesnosnim vrućinama koje će doneti i rizik od požara.

 

Tokom septembra će biti toplo i suho vrijeme koje će zahvatiti i jug Francuske, a nagla promjena očekuje se u oktobru zbog oluja koje dolaze sa Atlantika.

 

Područje od Francuske do Poljske imat će blagu jesen bez velikih kiša – većinu septembra će u Parizu, Berlinu i Varšavi biti oko 20 stepeni, a promjene se očekuju krajem novembra.