Naslovna AKTUELNO Najniže penzije povećane za 11 KM

Najniže penzije povećane za 11 KMS obzirom na to da je najniža penzija u FBiH u januaru 2019. godine iznosila 348,06 KM, može se zaključiti da se penzioneri mogu nadati povećanju od najmanje 11 KM.

Kako smo ranije pisali, za realizaciju ove odluke, koja stupa na snagu danom donošenja i bit će objavljena u Službenim novinama FBiH, Vlada će zadužiti Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Predložena odluka je na dnevni red uvrštena nakon što je Federalni zavod PIO 8. januara ove godine dostavio obrazloženje finansijskog stanja, u kojem je navedeno da je trenutno stanje u kojem se nalazi ovaj zavod veoma povoljno, s izraženim pozitivnim trendovima.

Prema prikazanom finansijskom stanju Federalnog zavoda i procijenjenom iznosu potrebnih sredstava za povećanje najnižih penzija za 3,2 posto, a imajući u vidu rast BDP-a, konstatovano je da postoje realne finansijske mogućnosti za povećanje.

Podsjećamo, u Federaciji BiH za mjesec mart 2018. godine 106.208 korisnika dobilo je uvećanu penziju za 5, odnosno 10 posto.