Naslovna AKTUELNO Najstarija osoba na svijetu će nositi olimpijsku baklju u Japanu

Najstarija osoba na svijetu će nositi olimpijsku baklju u Japanu


Najstarija osoba na svijetu, 118-godišnja Japanka Kane Tanaka će nositi olimpijsku baklju.

Od raka se liječila dva puta, preživjela je dvije globalne pandemije i voli piti gazirana pića. U maju će nositi baklju u gradu Shime koji se nalazi u prefekturi Fukuoka.

Baklju će nositi na dužini od stotinu metara sjedeći u invalidskim kolicima koje će gurati jedan od članova njene porodice. Ali je odlučna da pri završnici napravi nekoliko koraka i baklju dadne sljedećem trkaču.

U januaru ove godine od porodice je dobila tenisice kao rođendanski poklon.

“Sjajno što je doživjela ove godine i još može imati aktivan život. Želimo da to vide i drugi ljudi i da osjete inspiraciju – da ne misle da su godine prepreka”, izjavio je njen 60-godišnji unuk Eiji Tanaka.

Među najstarije osobe koje su nosile baklju bile su tada 106-godišnja Aida Gemanque koja je zapalila Olimpijski plamen u Rio de Janeiru 2016. godine i tada 101-godišnji stonoteniser Aleksandar Kaptarenko koji je trčao s bakljom na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju 2014. godine, prenosi CNN.

Ljetne olimpijske igre u Tokiu su trebale biti održane prošle godine, ali su prolongirane za ovu godinu zbog koronavirusa.