Naslovna AKTUELNO Najveća smrtnost od COVID-19 je u TK

Najveća smrtnost od COVID-19 je u TK


Tuzlanski kanton bilježi najveću  smrtnost pacijenata zaraženih korona virusom. Od početka pandemije do danas kroz Covid bolnicu je prošlo preko 4200 pacijenata a registrovano je ukupno 429 smrtnih slučajeva. Iako je većina pacijenata  imala komorbiditete, kao uzrok smrti navodi se korona virus.

 

“To ne znači da su oni umrli od korone ali oni se tako statistički i metodološki vode da su oni bili pozitivni na koronu. Najgori je bio mjesec novembar gdje smo zabilježili 164 smrtna slučaja. Ja ne mogu tvrditi da su oni umrli od korone, većinom su bile osobe sa komorbiditetima”, ističe dr. Vahid Jusufović, direktor UKC Tuzla.

 

Obzirom na gustinu naseljenosti i način širenja virusa, tvrdi struka, očekivati je da imamo veći broj smrtnih slučajeva. S druge strane, uvidom u zdravstveno stanje stanovništva TK primjećuju se ozbiljna zdravstvena oboljenja što dovodi do većeg rizika od smrtnog ishoda.

 

“Najveći broj umrlih je u starosnoj dobi iznad 65 godina života i radi se o osobama koje uz neko osnovno oboljenje imaju i korona virus. Kada su u pitanju komorbiditeti najčešće su to osobe sa kardiovaskularnim bolestima i sa dijabetesom.”, tvrdi  Jasmina Brkić Džambić, epidemiologinja u Zavodu za javno zdravstvo TK.