Naslovna AKTUELNO Najveća stopa prijenosa koronavirusa je unutar kućanstava

Najveća stopa prijenosa koronavirusa je unutar kućanstava

Prema istraživanju Imperial College London Covid-19 Response Team provedenom u suradnji s više partnera, asimptomatski bolesnici imaju četiri puta manje šanse za širenje infekcije od simptomatskih bolesnika.

 

Istraživači su identificirali ukupno 97 studija temeljenih na prijenosu zaraze kontaktom, od kojih je 45 zadovoljilo kriterije uključivanja za metaanalizu.


 

Ta su izvješća proučavana kako bi se „procijenila stopa sekundarnog napada (SAR) i promatrao broj reprodukcije u različitim okruženjima te kako bi se ispitale razlike prema dobi, statusu simptoma, trajanju izloženosti i veličini kućanstva”.

 

Prema studiji, šansa da asimptomatski pacijent zarazi bliski kontakt bila je 3,5 posto u usporedbi s 12,8 posto kod bolesnika sa simptomima. Prosječni broj ljudi koje će zaražena osoba zaraziti u kućanstvu (reprodukcijski broj) procjenjuje se na 0,96 (95% CI: 0,67-1,32), navodi se u izvješću.

 

“Ova analiza pruža neke od prvih dokaza da su asimptomatske infekcije bitno manje zarazne od simptomatskih slučajeva”, rekao je profesor Neil Ferguson, autor izvještaja u članku objavljenom na web stranici Imperial Collegea.

 

 

Veći rizik u kućanstvima

 

 

Istraživači su proučavali i brzinu prijenosa u različitim uvjetima te su ustanovili da je brzina prijenosa veća u kućanstvima nego li na putovanjima, društvenim okupljanjima, radnom mjestu i među povremenim bliskim kontaktima. Šansa za prijenos infekcije u kućanstvu iznosi 21,1 posto.

 

“S obzirom na to da brojne zemlje pozivaju građane da ostanu kod kuće, s nadolazećim blagdanima i slučajevima samoizolacije u kućanstvu, naši rezultati pokazuju da je vjerojatno da će ovo mjesto i dalje biti važno u održavanju prijenosa”, rekla je HayleyThompson, još jedan od autora studije.

 

Istraživači su uočili da su podaci o prijenosu na radnom mjestu, u domovima za njegu i školama ograničeni te da su stoga potrebna daljnja istraživanja.

 

“Razumijevanje uvjeta u kojima je vjerojatnije da će doći do prijenosa ključno je za usmjeravanje političkih intervencija kako bi se smanjio prijenos, istovremeno uravnotežujući ekonomski učinak”, rekao je istraživač s Imperial Collegea Andria Mousa.