Naslovna AKTUELNO Najveći globalni izvori zagađenja zraka sumpordioksidom rangirani u novoj Greenpeace analizi

Najveći globalni izvori zagađenja zraka sumpordioksidom rangirani u novoj Greenpeace analiziPrema podacima iznesenim u ovoj analizi, termoelektrane i industrije koje spaljuju ugalj i naftu odgovorne su za dvije trećine žarišta antropogenih emisija sumpordioksida (SO2) koje su registrovali NASA sateliti. Rafinerije nafte i topionice metala drugi su glavni izvori ovog zagađenja u svijetu.

 

Lauri Myllyvirta, analitičar u Greenpeace Nordic, je rekao: „Izgaranje fosilnih goriva poput uglja, nafte i plina najveći je izvor emisije SO2, što za rezultat ima katastrofalno zagađenje zraka koje prouzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme stanovništva. Čista energija mogla bi uštedjeti milijarde dolara na zdravstvenim troškovima i sačuvati hiljade života svake godine.”

 

Sunil Dahiya iz Greenpeace Istočne Azije, je rekao: “Zagađenje zraka i problem klimatskih promjena dijele isto rješenje. Vlade širom svijeta su dužne zaštititi zdravlje svojih građana tako što će prestati ulagati u fosilna goriva i preorijentisati se na korištenje sigurnih i održivih izvora energije.”

 

“Bosna i Hercegovina se opet našla na popisu najgorih. Rješenja za problem katastrofalno visokih emisija sumpordioksida iz BiH termoelektrana postoje i trebala su se davno implementirati. Nažalost, BiH donosiocima odluka je, po svemu sudeći, profit daleko važniji od zdravlja stanovništva.” izjavio je Denis Žiško iz Centra za ekologiju i energiju.

 

 

Izvještaj možete preuzeti ovdje .

NASA bazu podataka možete preuzeti ovdje .