Naslovna AKTUELNO Nakon ekspolizije u GIKIL-u, Civilna zaštita proglasila II stepen ugroženosti (VIDEO)

Nakon ekspolizije u GIKIL-u, Civilna zaštita proglasila II stepen ugroženosti (VIDEO)

U GIKIL-u je petak oko 16 sati došlo do incidentnog ispuštanja onečišćene tekućine uslijed eksplozije rezervoara R34 u kome se nalazila amonijačna voda u RJ Kondenzacija.

 

Prema procjenama, isteklo je cca 200-300 m3 amonijačne vode sa primjesama katrana,a  predpostavlja se da je oko 70 m3 isteklo u rijeku Spreču. 

Odmah po saznanju na lice mjesta su izašli inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove iz Sarajeva i tužioci Kantonalnog tužiteljstva Tuzlanskog kantona.

 

Načelnik Općine Lukavac, Edin Delić posjetio je jutros GIKIL zajedno sa pomoćnikom za poslove Civilne zaštite Lukavac, Emirom Kasumovićem kako bi se uvjerio u pravo stanje nakon akcidenta.

Inače, nakon telefonske sjednice, Služba Civilne zaštite Općine Lukavac izdala je Obavijest o akcidentu u Fabrici Global Ispat Koksna Industrija d.o.o. Lukavac, a kompletnu odluku možete pročitati klikom ovdje!
Podsjećamo, prilikom eksplozije tri radnika GIKIL-a su povrijeđena, a svi se nalaze na liječenju u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli. Na mjesto događaja izašli su inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove iz Sarajeva i tužioci Kantonalnog tužilaštva u Tuzli.