Naslovna AKTUELNO Nakon Goražda, i iz Sarajeva stigla potvrda o neispravnosti respiratora iz “Srebrne...

Nakon Goražda, i iz Sarajeva stigla potvrda o neispravnosti respiratora iz “Srebrne maline”

Kako saznaje portal Klix.ba, današnji proces zaustavljen je nakon dva respiratora čiji su parametri na prvim testiranjima bili van dozvoljenih granica.

“Oni su instalirani i rađena je verifikacija. Postoji problem u vezi s izlaznim parametrima”, kazali su iz FUCZ-a kratko za Klix.ba.

Koja je dalje sudbina niko više ne zna, kažu nam oni, to je jedno složeno pitanje.

“Morat ćemo sjesti i vidjeti šta da se radi, kontaktirati proizvođača i dobavljača i probati riješiti problem”, kažu za Klix.ba iz Civilne zaštite.


Iz sarajevskog “Verlaba” kažu kako je očito ista sistemska greška na svim uređajima te da serviser treba kontaktirati proizvođača i vidjeti konkretno u čemu je problem.

Na KCUS-u su danas instalateri beogradskog “Profesional Medica” putem svoje sestrinske firme “Dre Medical” iz Sarajeva trebali “pustiti u pogon” novih 16 uređaja. Činjenica je da ta kompanija nije ovlašteni serviser konkretnog kineskog proizvođača, ali se jedina javila nakon dva neuspjela javna poziva FUCZ-a.

Problemi s uvezenim respiratorima zabilježeni su i jučer kod dva uređaja u Goraždu.

 

 

 

 

Podsjećamo, Federalna uprava civilne zaštite je putem firme Srebrena malina nabavila 100 respiratora koji su plaćeni 10,5 miliona KM. Zbog sumnjive nabavke državni tužitelji su otvorili predmet u kojem su osumnjičeni premijer FBiH Fadil Novalić, suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak, vlasnik “Srebrene maline” Fikret Hodžić i direktor Agencije za lijekove BiH Aleksandar Zolak.