Naslovna AKTUELNO Nakon poplava, aktiviraju se klizišta u TK

Nakon poplava, aktiviraju se klizišta u TK

U Tuzlanskom kantonu danas ne pada kiša što je malo smirilo situaciju nakon velikih poplava koje su zahvatile ovaj kanton, no problem sada predstavljaju klizišta koja se aktiviraju. Trenutno ih je najviše na području Srebrenika gdje su ugroženi i stambeni objekti.

 

Prema podacima Civilne zaštite Tuzlanskog kantona, dosad je prijavljeno 16 klizišta koji pored nesmetanog protoka vozila i oštećenja putne infrastrukture ugrožavaju i stambene objekte.

 

Na području Srebrenika dosad je prijavljeno osam novi klizišta koji ugrožavaju stambene objekte, odnosno kuće, dok je u Tuzli prijavljeno pokretanje terena u mjesnim zajednicama Tetima, Batva i Požarnica.

“U općini Banovići prijavljena su tri klizišta u naseljima Borovac, Grad 2 i Tulovići. Nema ugroženih stambenih objekata. U Gradačcu je aktivirano klizište u Mahmut Mahali i u blizini putne komunikacije Gradačac-Ormanica, koje ugrožava put u naselju Lukavac Gornji”, saopćeno je iz Civilne zaštite TK.

Kada je riječ o stanju u rječnim koritima, iz Uprave civilne zaštite TK kažu da je u Živinicama Spreča u stagnaciji.

“Na lokalitetu Dubrave, regionalni put R-469 voda prelazi preko saobraćajnice, saobraćaj je usporen. Na magistralnom putu M-18 u mjestu Maline, Spreča prelazi preko saobraćajnice. Policija kontroliše saobraćaj koji je usporen. Na tom mjestu podignuti su privatni objekti, kojom prilikom su zatrpani odvodni kanali i zbog toga dolazi do izljevanja vode”, kazali su iz Civilne zaštite TK.

Nakon povlačenja vode još dva stambena objekta su pod vodom u Banovićima i to u Gradu 2 i Brezovači.

Nivo rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac u Gračanici je 412,60 cm i u porastu je za 42,6 cm u odnosu na mjerenje u posljednja 24 sata. Trenutni trend je u opadanju i on iznosi dva cm.

“Rijeka Spreča je usljed velikih količina padavina u proteklim danima, a i zbog dotoka vode od pritoka kao i velike količine ispuštanja sa brane Modrac izašla iz svog korita u dijelu od Miričine do Stjepan Polja te poplavila oko 200 hektara poljoprivrednog zemljišta u sprečkom polju”, naveli su.

Uposlenici službe jutros su obišli poplavljeno područje sprečkog polja te utvrdili da je na više mjesta ugroženo nekoliko stambenih i privrednih objekata u koje voda nije ušla.

Na području općine Doboj Istok rijeka Spreča se izlila i poplavila priobalno 100 hektara poljoprivrednog zemljišta. Od lokalnih vodotoka ugroženo je više stambenih i pomoćnih objekata u naselju Lukavica Rijeka.