Naslovna AKTUELNO Naredne sedmice imenovanje novog mandatara Vlade TK

Naredne sedmice imenovanje novog mandatara Vlade TK

Na hitnoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona ne Tuzlanskog kantona neopozivu ostavku podnijeli su, doskorašnji predsjednik Žarko Vujović i njegov zamjenik Boris Krešić. Ostavku je podnio i premijer TK, Denijal Tulumović, čime je smjenjena i kompletna Vlada Tuzlanskog kantona. U daljnjem toku sjednice izabrano je novo skupštinsko rukovodstvo. Na sjednici je jednoglasno usvojen i Prijedlog Budžeta TK za ovu godinu, kao i finansijski planovi Zavoda zdravstvenog osiguranja i Službe za zapošljavanje TK.

 

Na sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona Žarko Vujović i Boris Krešić podnijeli su neopozive ostavke na mjesto predsjednika i zamjenika predsjednika Skupštine TK. Kao razlog ostavke naveli su namjeru da se odblokiraju demokratski procesi na TK. 

Ostavku je podnio i premijer TK, Denijal Tulumović, koji je istaknuo da je Vlada TK u proteklom periodu uspjela sanirati deficit u Budžetu TK, te je u prošloj godini ostvaren i suficit od 2 miliona KM.

 

Nakon što je Skupština prihvatila njihove ostavke uslijedilo je imenovanje novih članova za popunu ova dva mjesta. Shodno ranijim najavama, za predsjednika Skupštine TK izabran je Slađan Ilić, dok će funkcije zamjenika predsjednika obnašati Vedrana Petrović i Lejla Vuković.

 

Novu većinu u Skupštini Tuzlanskog kantona sada čine SDP, PDA, SBB i Naša stranka, koji broje 18 zastupnika u Skupštini TK.

 

Doskorašnja pozicija, zastupnici stranaka SDA, DF-a, SD-a i Stranke za BiH kažu da će u narednom periodu biti konstruktivna opzicija.

 

Zastupnici pozicije i opozicije su jednoglasno usvojili i budžet Tuzlanskog kantona za 2021. godinu, kao i zakon o njegovom izvršenju. Podsjećamo, Budžet TK za 2021. godinu planiran je u iznosu od 433 miliona KM.

 

Prema odluci koju su usvojili zastupnici sekretari ministarstava dobili su ovlaštenje da obavljaju poslove ministara do imenovanja novog sastava Vlade TK. Na današnjoj Sjednici usvojeni su finansijski planovi Zavoda zdravstvenog osiguranja TK i Službe za zapošljavanje TK. Produžena je i odluka o moratoriju na zapošljavanje, od koje je izuzet prijem medicinskog kadra na UKC Tuzla i u Opću bolnicu u Gračanici.