Naslovna AKTUELNO NASA i SpaceX će razmjenjivati podatke kako bi spriječili sudare satelita

NASA i SpaceX će razmjenjivati podatke kako bi spriječili sudare satelita


Američka svemirska agencija NASA i kompanija SpaceX potpisale su dogovor o razmjeni podataka u cilju sprečavanja sudara satelita.

 

SpaceX već ima više od 1.000 satelita internet mreže Starlink u orbiti, ali je to samo mali dio cjelokupne konstelacije koja je u planovima ove kompanije. Prvobitno je SpaceX tražio dozvolu za lansiranje 12.000 sateita, ali bi se taj broj mogao povećati na čak 42.000 za svega nekoliko desetljeća. S obzirom na mogućnost sudara tih satelita s drugim objektima u orbiti, NASA i SpaceX će surađivati kako se to ne bi dogodilo.

 

NASA već radi s drugim stranama koje vrše lansiranja uz korištenje standardnog Conjunction Assessment procesa kojim se procjenjuje rizik bliskog i brzog prilaska između objekata u svemiru, međutim ovim dogovorom su se dvije strane obavezale da će u narednim godinama aktivno sprečavati sudare.

 

Američka svemirska agencija je obećala da će SpaceX-u ustupiti informacije o svojim misijama unaprijed, kao i da neće pomijerati svoje objekte u slučaju mogućeg sudara. NASA vjeruje da bi Starlink sateliti mogli biti ti koji bi pravili poteze za izbjegavanje. SpaceX će također koristiti NASA-ine informacije kako bi programirao Starlinkove automatizirane mjere za izbjegavanje kako sateliti ne bi morali praviti manevre za izbjegavanje.

 

Također, SpaceX mora osigurati da minimalna udaljenost Starlink satelita bude pet kilometara iznad ili ispod najviše i najniže tačke orbite Međunarodne svemirske stanice.