Naslovna AKTUELNO Nastavljaju se pregovori o formiranju vlasti u TK

Nastavljaju se pregovori o formiranju vlasti u TK

Nastavak pregovora vezano za formiranje vlasti između stranaka koje su okupljene u građanski blok u TK bit će održan u utorak, 8. januara ove godine.

Dan kasnije će biti odžana sjednica Kolegija Skupštine TK na kojoj će, kako saznajemo, najvjerovatnije za petak, 11. januara ove godine biti zakazan nastavak konstituirajuće sjednice ovog zakonodavnog tijela.

Tada će biti imenovano skupštinsko rukovodstvo, a na mjesto predsjednika bi trebao biti postavljen Mahir Mešalić iz Demokratske fronte (DF).

Potpredsjednike iz reda hrvatskog i srpskog naroda delegirat će Socijaldemokratska partija (SDP), a trenutno se spominju Vedrana Petrović, Žarko Vujović i Slađan Ilić.Konkretno, ko bi mogao biti premijer Tuzlanskog kantona još uvijek nije poznato, ali se zna da će ova pozicija pripasti SDP-u uz još najmanje šest ministarskih pozicija.

Kako saznajemo, dosad je dogovoreno da im pripadne Ministarstvo finansija, zatim unutrašnjih poslova, poljoprivrede te sporta i mladih.

Ostali resori su još uvijek predmet razgovora između članova građanskog bloka, odnosno predstavnika SDP-a, DF-a, Naše stranke, Saveza za bolju budućnost (SBB) i Stranke za BiH.

U skupštinskoj većini ne nalazi Stranka demokratske akcije (SDA) i Pokret demokratske akcije (PDA). Raniji prijedlog SBB-a da u većinu uđe i PDA odbijen je od ostalih članica građanskog bloka.