Naslovna AKTUELNO U toku deminiranje u MZ Orahovica

U toku deminiranje u MZ Orahovica

Rad administracije općine Lukavac na sređivanju dokementacije, izradi projekata i pružanja podršku u svakom smislu donatorima ili izvođačima radova na deminiranju terena od zaostalih mina i drugih eksplozivnih sredstava je rezultirao još jednim velikim projektom deminiranja.

 

U prošloj godini je okončan projekat deminiranja na lokalitetu od Brane Badinovići do Cerika u kome je pronađeno oko 400 mina i oko 50 nus-a.

 

Izvođač radova je kompanija MAG, nadzor i kontrola je u nadležnosti domaće agencije BH MAC, a donator je Njemačaka ambasada koja je zadovoljna rezultatima na području općine Lukavac odlučila nastaviti sa podrškom ovom projektu.

 

Opširnije u video prilogu Midhata Sarajlića

 

 

Trenutna veličina teritorije BiH za koju se sumnja da je pokrivena minama iznosi 1.018 kvadratnih kilometara, što predstavlja 2,1 posto ukupne površine zemlje. Na području općine Lukavac je još nekoliko minsko sumnjivih površina.U BiH, ali i u Evropi i svijetu je sve manje sredstava za deminiranje. No, u općini Lukavac je situacija sasvim drugačija.

 

Veliki broj je stradalih od zaostalih mina i NUS-a na području općine Lukavac. Problem je i nemogućnost korištenja zemljišta od strane lokalnog stanovništva.

 

Ovaj projekat treba da se okonča do kraja oktobra ove godine. Služba CZ općine Lukavac je  u sradnji sa BH Macom pripremila projekte i dokumentaciju za nastavak procesa deminiranja.

 

Ukoliko se situacija u svijetu ne promijeni, na području općine Lukavac će se odmah nastaviti i sa trećim projektom, a to je deminiranje na lokalitetu minsko sumnjive površine od Cerika do Milina Sela.