Naslovna AKTUELNO Naučnici pozvali svjetske vlade da odgode davanje druge doze Pfizerove vakcine

Naučnici pozvali svjetske vlade da odgode davanje druge doze Pfizerove vakcine


Naučnici su u srijedu pozvali svjetske vlade da odgode primjenu druge doze vakcine protiv koronavirusa koju proizvodi kompanija Pfizer, za koju su rekli da je imala efikasnost od 92,6 posto već nakon prve primljene doze.

 

 

 

 

 

Kako prenosi Reuters, kanadska epidemiologinja Danuta Skowronski i profesor kanadskog medicinskog fakulteta univerziteta Laval Gaston de Serres, rekli su da su njihovi nalazi izvedeni iz Pfizerovih dokumenata dostavljenih američkoj Upravi za hranu i lijekove.

 

 

 

 

 

Ova otkrića su također slična onim o efikasnosti prve doze od 92,1 posto, prijavljenoj za vakcinu Moderna Inc, rekli su Skowronski i De Serres u svom radu objavljenom u New England Journal of Medicine.

 

 

 

 

 

Upozorili su da može postojati neizvjesnost u vezi s trajanjem zaštite jednom dozom, ali rekli su da je primjena druge doze mjesec nakon prve pružila “malu dodatnu korist u kratkom roku”.

 

 

 

 

 

“S obzirom na trenutni nedostatak vakcina, odgađanje druge doze pitanje je nacionalne sigurnosti koja će, ako se zanemari, zasigurno rezultirati hiljadama hospitalizacija i smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom u Sjedinjenim Državama”, upozorili su autori.

 

 

 

 

 

U svom odgovoru, iz Pfizera su rekli da alternativni režimi doziranja njihove vakcine još nisu procijenjeni i da odluka o tome ovisi o zdravstvenim vlastima.

 

 

 

 

“Mi u Pfizeru vjerujemo da je presudno za zdravstvene vlasti da provode nadzor nad implementiranim alternativnim rasporedima doziranja kako bi osigurali da vakcine pružaju maksimalnu moguću zaštitu”, dodaje se u saopćenju ove kompanije.