Naslovna AKTUELNO Naučnici upozoravaju da bi drugi talas koronavirusa mogao biti opasniji od prvog

Naučnici upozoravaju da bi drugi talas koronavirusa mogao biti opasniji od prvog

Evropska zemlja sa najvećim brojem smrtnih slučajeva povezanih sa COVID-19 postepeno ukida karantin. U Italiji sljedeće nedjelje ljudima će biti dozvoljeno da posećuju rodbinu u malim grupama. Parkovi, fabrike i gradilišta ponovo će se otvoriti. To je slučaj i u drugim zemljama, polako se vraćaju u takozvanu novu normalu.

 

Da li je do ukidanja određenih mjera došlo prebrzo i da li to znači da smo odbacili sav trud i žrtvu? Ovo pitanje brine mnoge i to s razlogom.

 

Kroz istoriju epidemije su se javljale u talasima. Prvo zabilježeno izbijanje kuge u Atini, još u petom vijeku pre nove ere dogodilo se 430. godine, kasnije se kuga javljala  u talasima noseći tugu i smrt iz godine u godinu.

 

Isto je bilo i sa malim boginjama u 18. vijeku. To se dogodilo i sa španskim gripom prije jednog veka, koji se u Evropi pojavio u proljeće 1918. godine, onda se pojavio kasnije iste godine i ponovo 1919. Zabrinjavajuće je što se drugi talas u jesen i zimu 1918. godine pokazao smrtonosnijim na nekim mjestima.

 

Većina naučnika u Evropi misli da će doći do drugog talasa novog koronavirusa, najvjerovatnije ponovo u drugoj polovini ove godine.

 

Postoje dokazi da bi toplije vrijeme koje dolazi sa ljetom moglo pomoći da se smanji širenje  virusa. Ali ako se virus vrati  pred kraj godine i poklopi se sa sezonom gripa, to bi mogla da bude  veoma opasna kombinacija.

 

Direktor centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) Robert Redfild  je prošle nedjelje upozorio na  drugi talas novog koronavirusa i da će biti daleko strašniji upravo zbog sezonskog gripa.

 

„Postoji mogućnost da će napad virusa na našu zemlju sljedeće zime biti zapravo još teži od onog kroz koji smo upravo prošli“, izjavio je direktor CDC-a Robert Redfild u intervjuu  za “The Washington Post”.

 

“Kada sam to rekao drugima nisu baš najbolje razumjeli. Istorija nam to najbolje pokazuje”, rekao je Redfild.

 

Vlade širom svijeta ukazuju na činjenicu da će uprkos popuštanju mera fizičko distanciranje još dugo biti na snazi. Većina glavnih događaja do kraja ljeta je otkazana ili odložena, mala je vjerovatnoća da će se održati neki veći događaj do kraja ove godine.