Naslovna AKTUELNO Naučno-istraživački rad o naselju Turija

Naučno-istraživački rad o naselju Turija


U izdavaštvu Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona objavljeno je  11. izdanje  časopisa – Baština sjeveroistočne Bosne. Ovo izdanje između ostalog donosi i naučno-istraživačkom rad o naselju Turija u drugoj polovini 19. stoljeća.

 

Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona objavilo je još jedno izdanje, 11. po redu časopisa koji se bavi baštinom, kulturno-historijskim i prirodnim naslijeđem  naše regije, a u kojemu je uz 27 novih  stručnih i naučnih radova, izvještaja i prikaza objavljen i naučno istraživački rad o naselju Turija.

 

Ova istraživanja baziraju se na podacima koja su obuhvatila  period druge polovine 19. stoljeća, a do kojih je došao mr. Semir Hadžimusić i Mr. Kemal Nurkić, a koji su prošlost ovog naselja u općini Lukavac prvi put naučno valorizirali i predstavili  javnosti.

 

Podaci do kojih je došao ovaj tim ukazuju da je Turija u ovom periodu bila  jako organizovano  razvijeno i značajno naselje, sa organizovanim vjerskim životom ali i veoma funkcionalnom upravom. Turija ima srednjovjekovnu starost te je u tom periodu bila dio  srednjovjekovne župe Dramešin.

 

U istraživanjima koja su objavljena  donosi se pregled kuća i stanovnika Turije prema popisu iz 1850 godine, kao i osvrt na rezultate kasnijih popisa iz 1879.

 

Opširnije u video prilogu!