Naslovna AKTUELNO Neće biti pooštravanja mjera u školama na području TK

Neće biti pooštravanja mjera u školama na području TK


Neće biti pooštravanja mjera zaštite od koronavirusa u školama i na fakultetima, zbog blagog porasta broja zaraženih u Tuzlanskom kantonu. Iz Ministarstva za obrazovanje i nauku u Vladi TK poručuju da su s aktuelnim higijensko-epidemiološkim mjerama škole najsigurnije mjesto za djecu i uposlenike.

 

“Od ukupno 51.000 učenika u osnovnim i srednjim školama je 16 pozitivno na koronavirus, a što se tiče zaposlenika negdje oko 5.000 zaposlenika imamo 15 pozitivnih kolega. Što znači da su škole danas jedno od najsigurnijih mjesta za našu djecu”, kaže kantonalni ministar za obrazovanje i nauku Elvis Baraković.

 

Ukoliko ostane ovako neće biti restriktivnih mjera za škole, iako svakodnevno prate upute federalnog i kantonalnog kriznog štaba, te situaciju na terenu.

 

“Slijedom događanja i donošenja mjera koje su restriktivnije bile, a zasnovano na praćenju indikatora epidemiološke situacije, u broju zaraženih osoba već smo došli ido nekog procenta od 21%. i bili smo prije 15 dana naa 6% i sa komplikovanom težom kliničkom slikom pacijenata koji imaju potrebu za hospitalizacijom. I evo popunjavanjem bolničkih kapaciteta i opet vođeni brzinom širenja virusa, postoji dodatan oprez i potreba za poštivanjem mjera s jedne strane, a i u kontekstu samog počtka školske godine je u pogledu učenika srednje škole, stvara dodatnu fluktuaciju učenika – populacije koja je prepoznata kao vektor u prenošenju bolesti i evo onih osoba koji mogu biti potencijalni donositelji virusa u krug porodica. Škola je do danas bila sredina koja je najsigurnija, kaže doktorica Maida Mulić, članica Kriznog štaba TK.

 

Kantonalni Pedagoški zavod i Ministarstvo za obrazovanje izvještaje o broju zaraženih prikupljaju na sedmičnoj bazi. Očekuju da do kraja školske godine nastava traje po već utvrđenom sistemu.