Naslovna AKTUELNO Niz kulturnih sadržaja u lukavačkom centru za kulturu

Niz kulturnih sadržaja u lukavačkom centru za kulturu

U sportskoj dvorani Centra za kulturu Lukavac sutra će biti upriličena rekreativna zabava za djecu povodom obilježavanja Međunarodnog dana tolerancije. Pored događaja za najmlađe , još niz kulturnih sadržaja bit će održano do karaja novembra u lukavačkom centru za kulturu.

 

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana tolerancije, u Sportskoj dvorani Centra za kulturu Lukavac 16.novembra u terminu od  10 do  17 sati bit će upriličena razne rekreativne aktivnosti za djecu. Sportsko-rekreativna zabava predviđena je za djecu uzrasta od 9 do 13 godina.


 

Planirana zabava za najmlađe bit će održana u dva termina od 10 do 12, i od 14 do 16 sati. Mališane, kako navode organizatori očekuje mnogo zabave; igre sa balonima, igre preciznosti, balansiranje preko špage, pologoni spretnosti sa raznim preprekama, igre ravnoteže i mnogo drugih sličnih sadrćaja.

 

Takmičenje, priznanja i dobra zabava kako ističu organizatori su zagarantovani a organizatori pozivaju djecu da im se pridruže kako bi zajedno obilježili Međunarodni dan tolerancije. Porednavedenog, u petak 18. novembra u lukavačkom centru za kulturu Udrućenje građana italijanskog porijekla Rino Zandonai realizuje projekat Dani italijanske kulture  kojeg finansira Grad Lukavac u okviru javnog poziva za organizacije civilnog društva.

 

Prvog dana vikenda u subotu u naš grad po prv puta dolazi Nenad Milosavljević Neša iz legendarne grupe Galija.Osnivač je i lider grupe koja već 45 godina traje na muzičkoj sceni.

 

Početkom naredne sedmice, 21.novembra u 17 sati u Centru za kulturu će biti promovisana i dva romana „ Ja zaboraviti ne mogu“ i „Ja ću ti presuditi“ autorice Hazete Hamzić  Salihović. Spisateljica je do sada svoje knjige promovisala u Švicarskoj, Austriji, Njemačkoj, Švedskoj, Crnoj Gori, Kosovu i BiH.

 

U srijedu, 23.novembra također od 17 sati bit će upriličena promocija knjiga  „Prokletstvo bosanske kraljice Katarine“ i „Batanov Ustanak“ autora Saliha Straševića  a povodom Dana Državnosti BiH.

 

Na samom kraju mjeseca, tačnije 27.novembra od 20 sati Centar za kulturu Lukavac priprema svečani koncert povodom Dana državnosti BiH -Noć klasične muzike. Projekat „Bosanskohercegovački kompozitori-bogato kulturno naslijeđe“ predstavlja cjelovečernji koncert bazuran na djelima bosanskohercegovačkih kompozitora vrlo značajnih za historijsko naslijeđe BiH.

 

Program će na umjetnički način iznijeti dvije vrsne umjetnice, Jasmina Kasumović koja svira violinu, i Darija Kadrić koja svira klavir. One će izvesti bosanskohercegovačke kompozicije prilagođene ovom bitnom datumu naše države. Ulaz za sve posjetitelje je besplatan.