Naslovna Magazin Njemački grad Köln dozvolit će puštanje ezana pred džuma namaz

Njemački grad Köln dozvolit će puštanje ezana pred džuma namaz


Njemački grad Köln dozvolit će džamijama da emitiraju pozive mujezina na molitvu, saopćile su gradske vlasti u ponedjeljak.
Pozivi se mogu emitirati pet minuta svake sedmice uoči džume i moraju biti slušljivi izvan muslimanske kuće molitve, saopćila je glasnogovornica gradskih vlasti Katja Reuter.
Džamije u Kölnu trebaju se prijaviti za dobijanje posebne dozvole kako bi mogle emitirati ezan. Inicijativa će biti limitirana na dvije godine i nakon toga će biti ponovo ocijenjena.
Gradonačelnica Henriette Reker pozdravila je odluku, rekavši da, “ukoliko osim zvuka crkvenih zvona također trebamo čuti i poziv mujezina, to pokazuje koliko je različitost u Koelnu cijenjena i životna”.
– Dopuštanje ezana znak je poštovanja – piše Reker u tweetu prošle sedmice.
Zvona hrišćanskih crkava čuju se svakoga dana u brojnim njemačkim gradovima i mjestima. Koeln, zapadni grad od oko milion ljudi, ima jednu od najvećih muslimanskih zajednica i oko 35 džamija.
Većina muslimana prvobitno je došla iz Turske kao gastarbajteri prije 60 godina, i kasnije su doveli svoje porodice.
Samo nekolicina ostalih džamija širom Njemačke, kao što su one u zapadnim gradovima Oer-Erkenschwick i Duere, emituju ezane, ponekad i uprkos protestima hrišćanskih susjeda, prenosi AP.