Naslovna Istaknuto Nova otkrića pokazuju oštećenja kognitivnih funkcija mozga od korona virusa

Nova otkrića pokazuju oštećenja kognitivnih funkcija mozga od korona virusa


Koronavirus može oštetiti kognitivnu funkciju mozga, a naučnici se nadaju da šteta nije nepovratna.

 

 

Nova studija otkrila je da covid može da izazove oštećenja na krvnim sudovima mozga, te tako može oštetiti i kognitivne funkcije. Studiju su sproveli naučnici iz Njemačke, Francuske i Španije, a istraživanje pokazuje da virus korona može da “ubije” ćelije endotela koje oblažu unutrašnju površinu srca, krvnih i limfnih sudova.

 

 

Prethodne studije otkrile su da do 84 posto oboljelih od covida pati i od neuroloških simptoma, i to anosmije /gubitka čula mirisa i ukusa/, epileptičkih napada, moždanih udara, gubitka svijesti, te zbunjenosti, a najnovija studija možda objašnjava i zašto.

 

 

U novom istraživanju naučnici su skenirali mozak umrlih od covida, a rezultati pokazuju mrtve ćelije u krvnim sudovima mozga, koje ne dozvoljavaju normalan protok krvi, što je znak oštećenja kognitivne funkcije. S tim je povezan i određeni broj zdravstvenih rizika, uključujući i mikromoždane udare.

 

 

Ipak, postoji nada da te novootkrivene posljedice koronavirusa mogu biti i reverzibilne.

 

 

Naučnici su to primijetili kod laboratorijskih hrčaka, pa se nadaju da je proces povratan i kod ljudi, prenosi Biznis insider.