Naslovna Istaknuto Nova prilika za djecu branitelja

Nova prilika za djecu branitelja

Ministarstvo za boračka pitanja TK odlučilo je da ponovi konkurs za utvrđivanje liste branitelja i članova njihove porodice kojima se u Budžetu Tuzlanskog kantona obezbjeđuju sredstva za obavljanje volonterskog staža /stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa.Ova je odluka proizašla zbog broja kandidata koji su ostvarili pravo na obavljanje volonterskog staža i količine planiranih sredstava.

 

Konkurs ostaje otvoren 8 dana od dana objavljivanja, odnosno od 9. do 17. jula 2018. godine. Nakon zaključivanja konačne rang liste po ponovljenom konkursu bit će održan sastanak sa kandidatima. Zainteresovanima će informacije biti dostupne putem sredstava informisanja. Po okončanju procedure sa JU Služba za zapošljavanje bit će potpisan Sporazum o saradnji, a Biro će u ime Ministarstva raspisati javni poziv za poslodavce.


 

Programom korištenja sredstava za realizaciju dopunskih prava i ostalih izdvajanja sa kriterijima za raspodjelu korisnicima boračko – invalidske zaštite u 2018. godini, planirana sredstva u ukupom iznosu 480.000,00 KM.Sredstva su namjenjena za obavljanje volonterskog staža – stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa za 2018. godinu, u bruto iznosu 302,11 KM, mjesečno po osobi, od čega: 220,00 KM pripravniku/volonteru kao kandidatu na stručnom osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa, a preostali iznos od 82,11 KM na ime plaćanja pripadajućih obaveza. Po raspisanom prvom javnom pozivu pristigao je ukupno 121 zahtjev.

 

U cilju boljeg informisanja zainteresovanih za novoobjavljeni Javni poziv  za obavljanje volonterskog staža iz Ministarstva za boračka pitanja Tuzlanskog kantona napominju da je riječ o dodatnom konkursu.

 

Kandidati koji su rangirani na rang listi već okončanog javnog poziva za obavljanje volonterskog staža/stručnog osposobljavana bez zasnivanja radnog odnosa za 2018. godinu od 5. jula 2018. godine NE PRIJAVLJUJU SE po ponovljenom javnom pozivu za obavljanje volonterskog staža /stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa, objavljenog 9. jula 2018. godine.

 

S obzirom na planirana sredstva i broj kandidata koji su ostvarili pravo na obavljanje volonterskog staža, Ministarstvo za boračka pitanja je donijelo odluku da raspiše još jedan konkurs za utvrđivanje liste branitelja i članova njihove porodice kojima se u Budžetu Tuzlanskog kantona obezbjeđuju sredstva za  obavljanje volonterskog staža /stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa.

 

Zajednički javni poziv za poslodavce biti će objavljen nakon utvrđivanja Konačne rang liste kandidata za obavljanje volonterskog staža/stručnog osposobljavana  bez zasnivanja radnog odnosa za 2018. godinu, po ponovljenom javnom pozivu.

 

(RTV Lukavac)