Naslovna AKTUELNO Novalić i Izetbegović posjetili Tuzlanski kanton

Novalić i Izetbegović posjetili Tuzlanski kanton

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović danas borave u posjeti Tuzlanskom kantonu. Tom prilikom otvorene su brojne teme, poput kredita MMF-a, “Korona-zakona”, epidemije koronavirusa, ekonomske krize…

 

U prvom dijelu posjete Novalić i Izetbegović su se sastali sa predstavnicima Vlade Tuzlanskog kantona, a tokom sastanka predstavljene su sve aktivnosti koje je najmnogoljudniji kanton u FBiH poduzeo u cilju suzbijanja epidemije koronavirusa, ali i posljedica koje ona sa sobom nosi, posebno na ekonomiju.


 

“Posebno me raduje da u Tuzlanskom kantonu zakonodavna i operativna vlast imaju odličnu saradnju. Novalić je iz ovog kantona i ima ‘živu vezu’ s ljudima u Vladi, ali danas su vrlo kvalitetno razmijenili informacije”, kazao je Izetbegović.

 

Kako je istakao, tokom sastanka je iznesen niz pitanja, a koja se, između ostalog odnose na kreditni aranžman s MMF-om, distribuciju sredstava koja dolaze od PDV-a, gradnju zaobilaznica i slično.Kada je riječ o neusvajanju odluke o povlačenju 330 miliona KM kreditnih sredstava od MMF-a na sjednici Vijeća ministara BiH, Izetbegović je kazao da ona nije pratila odluku MMF-a.

“Gospodin Vjekoslav Bevanda naprosto je treba uskladiti i ona će proći. To treba uraditi što prije”, dodao je Izetbegović, dok je Novalić istaknuo da su ovdje u pitanju tehnički detalji koji nisu bili podešeni na pravi način, odnosno ko će vraćati novac te da će to sasvim sigurno riješiti komunikacija između MMF-a i Vijeća ministara BiH u narednom periodu.

 

Govoreći o današnjem sastanku u Vladi Tuzlanskog kantona, Novalić je istakao da je tom prilikom ostvaren uvid u aktuelnu epidemiološku situaciju, ali i sve mjere koje su poduzete na sanaciji posljedica.

 

“Vidjeli smo da su veoma dobro svjesni situacije, imaju mjere koje su uopće ne preklapaju sa mjerama Federalne vlade što je izuzetno dobro. Pozitivno sam ispunjen i vjerujem da ćemo ovu krizu proći jako dobro”, kazao je Novalić.

 

On je posebno pohvalio rad Tuzlanskog kantona u zdravstvenom segmentu, istaknuvši značaj resornog kantonalnog ministarstva na čijem čelu se nalazi ministrica Dajana Čolić.

 

“Njihov angažman pokazuje da već od 12. marta nije bilo novih slučajeva zaraze koronavirusom. Mi ćemo se u budućnosti sve više baviti ekonomijom i u tom smislu je očigledno da Tuzlanski kanton ima sposobne igrače, a mi im stojimo u potpunosti na raspolaganju”, dodao je Novalić.

 

Premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović danas je kazao da se u ovom kantonu prva u redu prioriteta nalazi borba s ekonomskom krizom, uz zadržavanje svih epidemioloških mjera.

“Sve svoje mjere konceptualno koordiniramo s Vladom FBiH kako ne bi došlo do preklapanja te do toga da pojedine kategorije obrtnika i privrednika ostanu zakinute za finansijska sredstva. Dobili smo podršku i sada idemo dalje u realizaciju stvari koje smo zamislili i koje rješavamo da bi u Tuzlanskom kantonu ostalo stanje, ne koje je zatečeno koronavirusom, već s poticajem za bolju budućnost”, izjavio je Tulumović.


S druge strane, trenutno se očekuje prijedlog rebalansa federalnog budžeta, ali i donošenje takozvanog “Korona-zakona” o čemu se govorilo tokom posjete Novalića i Izetbegovića Tuzli.

Novalić navodi da su osnovne postavke zakona određene u dogovoru sa svim političkim subjektima.

“Zakon se može doraditi u Vladi BiH i Federalnom parlamentu i mi ne bježimo od toga da se neke stvari ubace, posebno ono što se odnosi na referentne mjesece i slično”, istakao je Novalić.

Posjeta Novalića i Izetbegovića Tuzlanskom kantonu se nastavlja obilaskom Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, Termoekektrane u ovom gradu i Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije.