Naslovna Istaknuto Nove nagrade za bh.inovatore iz Maroka

Nove nagrade za bh.inovatore iz Maroka


Članovi Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine (AIBIH) prezentirali su deset inovacija i nagrađeni sa osam zlatnih medalja i dva specijalna priznanja na izložbi inovacija završenoj jučer u Maroku.

 

Kako se navodi, to je jedan od najvećih uspjeha BiH u svjetskoj konkurenciji inventivno-tehničkog stvaralaštva, konkretno na izložbama inovacija, na kojima AIBIH sudjeluje od 1995. godine.

 

Među nagrađenim i ovoga puta je i Lukavčanin, prof. dr. sc. Zehrudin Osmanović koji se i  ranije okitio brojnim medaljama iz oblasti inovatorstva.

 

Ovoga puta bh. naučna zajednica obogaćena je posebnim priznanjem, za ‘Metodu integracije procesa za proizvodnju cementa i sode u cilju smanjenja emisije CO2’; gdje su pored  prof. dr. sc. Zehrudina Osmanovića, autori na inovaciji  tuzlanski tehnolozi  doc. dr. sc. Nedžad Haračić, mag. sc. Nisad Avdić i dipl. inž. Damir Mulamehmedović.

 

 

Mladi bračni par Halilović iz Kladnja prvi put je zajedno prezentirao svoje inovacije na nekoj izložbi izvan BiH: supruga Amra ‘Električni zastor protiv insekata i glodavaca’, a suprug Avdo ‘Set za spasavanje putnika u saobraćajnim nesrećama’.

 

 

Sarajka Dragana Janković pozlaćena je za inovacije u domenu laboratorijskog ispitivanja kvaliteta betona, konkretno za ‘Cilindrični alat za brušenje i poliranje tankih uzoraka’ i za ‘Kalup za izlijevanje tankih uzoraka’.

 

 

Cazinka Meliha Klopić Murtić nagrađena je za ‘Čvrsti biljni šampon za osjetljivo vlasište’. Zlatne medalje za obje svoje inovacije dobio je i Sašenko Sadiković iz Ljubuškog, jednu za ‘Zaštitna masku protiv virusa Kovid-19’ drugu za ‘Netopivi fišek za sladoled’. Elma Selimbašić iz Kladnja nagrađena je za ‘Dron za traganje i zaštitu životinja na daljinu’.

 

 

 

 

Posebno priznanje dobio je i Husein Hujić, jedan od osnivača, danas generalni sekretar Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine i direktor Svjetske federacije inovatorskih organizacija za, kako je naznačeno u diplomi, „vodeću ulogu u seriji uspjeha inovatora Bosne i Hercegovine i za njegovu primjernu kooperaciju na planu promocije inovatorstva i inovatora širom svijeta“.