Naslovna AKTUELNO Novi dan donio je prvi snijeg

Novi dan donio je prvi snijeg

Meteorolozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda prognoziraju za naredne dane oblačno vrijeme sa kišom, a u Bosni u jutarnjim satima sa snijegom i susnježicom, dok se na jugu očekuje kiša. Prvi dani decembra bit će obilježeni minusima, najavljuju meteorolozi.

 

”Minimalne temperature zraka u Bosni kretat će se od -3 do 3, na jugu od 5 do 10, a maksimalne od od -1 do 5 u Bosni, u Hercegovini od 6 do 11 stepeni Celzijusa”, navodi Bakir Krajinović, meteorolog FHMZ.


 

Polovina sedmice bit će stabilnija u odnosu na drugi radni dan, ali se u većem dijelu zemlje očekuje jutro sa mrazom. Po kotlinama i uz riječne tokove bit će maglovito sa niskom naoblakom. Minusi će biti zabilježeni do petka.

 

”Sa minimalnim vrijednostima od -9 do -2 na jugu do 3, a dnevne od -1 do 5 u Bosni, na jugu od 6 do 11 stepeni Celzijusa. Od 6. pa do 17. decembra prognozira se nestabilno vrijeme sa povremenim padavinama, a najveće količine očekuju se na jugozapadu Bosne te u višim predjelima Hercegovine. Izgledan je i porast temperatura zraka”, kaže Krajinović.

 

Tada bi i jutarnje temperature trebale biti iznad nule, a dnevne do čak 12 stepeni Celzijusa. Kada je u pitanju bioprognoza, tmurno i hladno vrijeme praćeno padavinama loše će djelovati na većinu populacije. Tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata biće izraženije. Neophodno je umanjiti aktivnosti i posvetiti pažnju primjerenom odijevanju. Osjet hladnoće dodatno će se pojačati usljed povećanog sadržaja vlage u zraku.