Naslovna AKTUELNO Novi menadžment JP “Rad” Lukavac ostvaruje bolju komunikaciju sa korisnicima usluga, povećan...

Novi menadžment JP “Rad” Lukavac ostvaruje bolju komunikaciju sa korisnicima usluga, povećan stepen naplate (VIDEO)

Na osnovu pruženih komunalnih usluga JP “Rad” Lukavac bilježi  velika potraživanja od pravnih i fizičkih lica.

 

Novi menadžment nastoji određenim odlukama i boljom komunikacijom sa korisnicima poboljšati stepen naplate, a  što automatski utiče i na regulisanje njihovih obaveza prema dobavljačima. Naime, velika dugovanja znatno su utjecala na regulisanje obaveza prema dobavljačima, ali i na kvalitet pružanja usluga iz domena vodosnabdijevanja, isporuke toplotne energije, održavanja čistoće javnih površina i slično.


 

U posljednje vrijeme bilježi se porast naplate, potvrdila je za RTV Lukavac Gordana Divković, stručna saradnica za praćenje naplate potraživanja JP “Rad” Lukavac.

 

Podsjećamo da se putem gradskog vodovoda Lukavac snabdijeva oko 23.000 stanovnika i oko 470 privrednih subjekata. Na sistem centralnog grijanja priključeno je: oko 3.102 stambenih jedinica sa ukupnom površinom grijanja oko 171.453 m2, javne ustanove sa ukupnom površinom grijanja oko 22.000 m2 i objekti privrede 12.500 m2. Programom odvoza komunalnog otpada obuhvaćene  24 mjesne zajednice, 674 privrednih subjekata i oko 9.890 domaćinstava.

 

Više doznajte u video prilogu Mirzete Riđešić:

 

 

 

(RTV Lukavac)