Naslovna AKTUELNO Obilježen 27. juli – Dan ustanka naroda BiH protiv fašizma

Obilježen 27. juli – Dan ustanka naroda BiH protiv fašizmaJučer  je obilježen 27. juli – Dan ustanka naroda Bosne i Hercegovine protiv fašizma.

 

U Lukavcu je je ovaj historijski datum  obilježen skromno, sa ne baš velikim brojem građana  koji su  položili cvijeće  na Spomen  kosturnicu u Lukavcu, a zatim i  na spomen obilježje u Treštenici i na taj način odali počast ubijenim civilima i poginulim braniteljima grada tokom Drugog svjetskog rata.

 

Dan ustanka određen je kao sjećanje na oružanu akciju koju su 27. jula 1941. godine izveli partizani Bosanske Krajine koji su tada uspeli da oslobode Drvar i Bosansko Grahovo.

 

Podsjećanju na značajan datum prisustvovali  su antifašisti, borci,  članovi boračkih organizacija, te drugi građani Lukavca  koji su  na ovaj način željeli  ukazati na značaj njegovanja antifašističkih tekovina te poslati poruku da se fašizam nikada i nikome ne smije ponoviti.

 

Svečano obilježavanje 27. jula, organizovalo je   Udruženja antifašista i boraca NOR-a 1941/45 općina  Lukavac.

 

Da  sve bude tužnije, u BiH se nekadašnji Dan ustanka obilježava odvojeno, po entitetima, a u zapadnoj Hercegovini ovaj datum je gotovo zaboravljen.