Naslovna AKTUELNO Obilježen dan Crkve sv. Ante Padovanskog + VIDEO

Obilježen dan Crkve sv. Ante Padovanskog + VIDEO

Blagdan sv. Ante Padovanskog, zaštitnika župe u Lukavcu u prisustvu velikog broja vjernika obilježen je misom i prigodnim programom.

 

„Danas crkva slavi blagdan svetog Ante Padovanskog, spomendan, ali za našu župu gdje je on zaštitnik župne zajednice to je svetkovina, veliki dan, neradni dan, prvenstveno za sve katolike koji pripadaju ovoj župi. Sveti Antun Padovanski je svetac čitavoga svijeta, on nije bio samo čašćen samo od katolika, nego i od ostalih ljudi koji nisu katolici, od muslimana i pravoslavaca. Sveti Anto je bio veliki čudotvorac, svetac koji je nama danas primjer. Mi, kada slavimo nekoga svetca, oni su nam primjeri i poticaji, ne samo da se mi njima divimo kako su oni dobro, pošteno i  čestito živjeli, nego su nam primjer i poticaj da i mi u svom životu nastojimo slijediti njih. Sveti Anto je ostavio sve, služio je bolesnima i siromašnima i posvetio se propovijedanju riječi božije“, rekao je za RTV Lukavac vlč. Andrija Župarić.


 

Središnji događaj proslave bila je misa, na kojoj je pripovjedač bio i Niko Ikić, profesor sa Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu.

 

„Sveti Anto u katoličkom poimanju je narodni svetac, vrlo je popularan, vrlo je aktualan, u mnogim situacijama i čovjek današnjeg vremena ga zaziva, recimo pri traženju izgubljenih stvari,u ozdravljenju, ili žene koje nisu mogle dobiti dijete mole zagovor svetoga Ante. Dakle, njegov uticaj i njegov zagovor u katoličkom svijetu je rasprostranjen i raširen, a danas je godišnjica njegove smrti. Umro je 1231. 13. lipnja i to je dan kada posebno slavimo njegov nebeski rođendan“, kazao je profesor Niko Ikić.

 

Papa Grgur IX., ni punu godinu nakon smrti Antuna Padovanskog, proglasio ga je svetim 30. svibnja 1232. godine. Mnogi su ga za života nazivali „Svetac“, a danas ga nazivaju i „Čudotvorcem“, jer se mnoga čuda događaju po njegovu zagovoru.

 

U BiH ima ukupno 15 crkava, odnosno župa, koje su posvećene svetom Anti Padovanskom.

 

(RTV Lukavac)