Naslovna AKTUELNO Obilježen Dan šehida (VIDEO)

Obilježen Dan šehida (VIDEO)

Drugi dan ramazanskog Bajrama obilježava se kao Dan šehida, a  tim povodom općinske delegacije zajedno sa članovima boračkih udruženja i porodicama šehida, položile su cvijeće i proučile Fatihu na Centralnom spomen-obilježju u Lukavcu, potom Spomen obilježju u Poljicu gdje je održana centralna manifestacija.

 

Dan šehida ustanovljen je odlukom Rijaseta Islamske zajednice u BiH 23. januara 1995. godine.

 

Na mezarju Kahve u džematu Poljice pročen je Jasin, a potom je na Spomen obilježiju šehidima u ovoj MZ upriličen Centralni program obilježavanja ovog značajnog datuma, za područje Muftijstva tuzlanskog.

Obilježavanju Dana šehida pored članova porudica prisustvovali su predstavnici muftijstva tuzlanskog, predstavnici boračkih organizacija zatim predstavnici iz javnog  i političkog života i građani općine Lukavac.

 

Dan šehida, koji se tradicinonalno obilježava drugog dana ramazanskog bajrama, prilika je da se svi građani Bosne i Hercegovine  koji vole svoju zemlju prisjete onih koji su položili svoje živote za svoj grad i zemlju u periodu od 1992 – 1995. Porodice šehida, majke i očevi čija su djeca dala ono najvažnije, svoj život za BiH, na svoje sinove misle svaki sekund koji prožive, ali Dan šehida podsjeća i sve ostale na njihovu žrtvu

 

U svom obrađanju muftija tuzlanski Vahid ef Fazlović istakao je važnost obilježavanja Dana šehida naglasivši da je mnogo šehida dalo svoje živote u godinama odbrane domovine BiH  od agresora,  od genocida. Agresija je strašna porukaza ljudski rod. Mi o tome dosta znamo ali moramo učiti i biti svijesni velikih principa zbog kojih je i život vrijedan a šehidi nam to najboljeporučuju i kazuju.

Opširnije u video prilogu Edine Husović!