Naslovna AKTUELNO Obilježen Međunarodni dan obrazovanja o zaštiti okoliša (VIDEO)

Obilježen Međunarodni dan obrazovanja o zaštiti okoliša (VIDEO)


26.Januar se širom svijeta obilježava kao Međunarodni dan obrazovanja o zaštiti okoliša. Ovaj dan obilježen je i na području TK, tačnije na jezeru Modrac.

 

Upriličen je skup na kome su o ovoj temi govorili eminentni univerzitetski profesori, predstavnici resornog ministarstva i ekološki stručnjaci iz regije.

 

Obrazovanje za životnu sredinu je dinamičan i participativni proces koji ima za cilj da probudi u ljudima svijest koja omogućava da ekološki problemi budu identifikovani.

 

Između ostaloga, u okviru obilježavanja Međunarodnog dana obrazovanja o zaštiti životne sredine  govorilo se i o tome kako zaštiti, odnosno ozdraviti, jezero Modrac.

 

Deklaracija o Svjetskom danu obrazovanja o zaštiti okoliša/ životne sredine je usvojena 1972. godine na Konferenciji Ujedinjenih nacija u Štokholmu, gdje se posebno naglašava važnost obrazovanja o zaštiti životne sredine, gdje je naglašena potreba stvaranja zajedničkih principa i kriterija koji će biti ponuđeni cijelom čovječanstvu kao inspiracija u očuvanju i unapređenju životne sredine.

 

Skupu koji je upriličen ovim povodom prisustvovala je ekipa RTV Lukavac, a video prilog je pripremila Sabina Džibrić:

 

 

(RTV Lukavac)