Naslovna AKTUELNO Obilježen Svjetski dan borbe protiv dijabetesa (VIDEO)

Obilježen Svjetski dan borbe protiv dijabetesa (VIDEO)

Lukavčani su imali priliku besplatno testirati vrijednosti glukoze u krvi u okviru ulične akcije koja je organizovana u povodu Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa. Akciju je realizovalo Udruženje „Novi horizonti“ TK, sa ciljem razvijanja svijesti kod građana o opasnosti koju sa sobom povlačni šećerna bolest.

 

Bolest koja ne boli, tihi ubica, dijabetes je vodeći uzrok sljepoće, kardiovaskularnih oboljenja, zatajenja bubrega i amputacija donjih ekstremiteta. Procjenjuje se da u Svijetu trenutno od dijabetesa boluje oko 425 miliona ljudi. U Tuzlanskom kantonu, kao najmnogoljudnijem u FBiH je i najveći broj oboljelih od šećerne bolesti, oko 30 000 osoba, a od toga su gotovo 10 000 insulinski ovisnici.

 

Prema riječima Erne Bašić iz Udruženja “Novi horizonti”, dijabetes je poprimio epidemijske razmjere. Akciji se  odazvao veliki broj građana što je dobar pokazatelj obzirom da se vrlo često javlja bez simptoma, mnogo osoba ima povišene vrijednosti šećera u krvi a da toga nisu ni svjesni.

 

Svjetski dan šećerne bolesti se obilježava desetu godinu zaredom sukladno preporuci Međunarodne dijabetičke federacije, s ciljem prevencije ove bolesti. Za razliku od šećerne bolest tip 1 koja se ne može prevenirati, na tip 2 itekako se može uticati, jer se u u 80 % ovih slučajeva bolest  može spriječiti promjenom životnih navika.

 

Budući da jedan od dvoje oboljelih u Svijetu nema postavljenu dijagnozu šećerne bolesti, rano otkrivanje i liječenje su ključni u sprečavanju nastanka komplikacija ove bolesti.

 

Ono što je najbolnije je da svake godine 25-oro djece od 1.-15.godine starosti su novootkriveni doživotni insulin ovisnici.

 

Položaj dijabetičara u bh. društvu jako je loš, a najugroženija su djeca koja nemaju adekvatnu brigu društvene zajednice.

 

Procjenjuje se da će do 2045. godine 629 milijuna ljudi bolovati od šećerne bolesti. Prema trenutnom trendu rasta u BiH bi po procjenama do 2030. god. trebalo biti preko 390 hiljada dijabetičara.

 

Akciju obilježavanja Svjetskog dan borbe protiv dijabetesa podržao je i Dom zdravlja Lukavac uličnom akcijom, a  uz savjete građanima su omogućene i usluge mjerenja pritiska i šećera u krvi. Više doznajte u video prilogu Suade Imamović.

 

(RTV Lukavac)