Naslovna AKTUELNO Obilježena 26. godišnjica od oslobađanja Vijenca (VIDEO)

Obilježena 26. godišnjica od oslobađanja Vijenca (VIDEO)

Polaganjem cvijeća, učenjem fatihe i odavanjem počasti na spomen obilježijima šehidima i poginulim borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine u Lukavcu, Poljicu, Gornjim Jaruškama i Turiji obilježena je 26 godišnjica od oslobađanja Vijenca, jedne od najvažnijih strateških kota u proteklom odbrambeno – oslobodilačkom ratu.

 

Ovaj datum jedan je od najznačajnijih u novijoj historiji općine Lukavac, ali i cijele Bosne i Hercegovine. Naime, Vijenac je bio jedno od najjačih uporišta agresorske vojske, a vojnom terminologijom rečeno osvajanjem kote 619 promjenjen je karakter rata iz odbrambenog u oslobodilački.

 

Manifestacija obilježavanja 26 godišnjice od ove velike bitke počela je polaganjem cvijeća i učenjem fatihe općinske i boračkih delegacija na Centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima Armije RBiH u Lukavcu, a nakon Lukavca odata je počast i za poginule borce na spomen obilježju u Poljicu.

 

Treba istaći da je prošle godine na dan obilježavanja 25 godišnjice od oslobađanja Vijenca u krugu područne škole u Jaruškama otkrivena spomen ploča poginulim borcima 212 bob, projekat je ovo koji su realizovali njihovi saborci koji su i ove godine na ovom lokalitetu odali počast svojim poginulim ratnim prijateljima.

 

Datum oslobađanja Vijenca već odavno je dobilo epitet centralne manifestacija majskih dana otpora Općine Lukavac, , koja je nastavljena polaganjem cvijeća na spomen obilježju 7 Zlatnih ljiljana u Gornjim Jaruškama. U Bosni i Hercegovini nema manjeg mjesta sa više heroja.

 

Protokolarni dio obilježavanja 26 godišnjice oslobađanja Vijenca završen je polaganjem cvijeća na rekonstruisanom spomen obilježju šehidima, poginulim borcima u Turiji, odnosno zaseoku Karići.

 

Ove godine zbog pandemije korona virusa izostao je prigodni kulturno zabavni program kao i masovnije okupljanje i druženja boraca.