Naslovna AKTUELNO Obilježena godišnjica oslobađanja Vijenca (VIDEO)

Obilježena godišnjica oslobađanja Vijenca (VIDEO)Defileom kroz Lukavac do Centralnog spomen-obilježja šehidima i poginulim borcima Armije BiH Lukavac, sa preko 200 zastava i velikim brojem boraca, učenika i građana, obilježena je 25. godišnjica od oslobađanja Vijenca.

 

Osvajanje kote 619 smatra se jednom od najvećih pobjeda Armije BiH. Zasluge za to pripadaju borcima 117. brdske i 212. bosansko-oslobodilačke brigade, ali nažalost mnogi od njih su u ostvarenju tog cilja dali i ono najvrednije što su imali, svoje živote.

 

Minutom ćutanja i učenjem fatihe, te polaganjem cvijeća, nakon odsvirane himne BiH u izvedbi limenog orkestra, odana je počast poginulim borcima – šehidima proteklog rata.

 

Delagacije su se uputile u Poljice gdje je odata počast i za 57 poginulih boraca Armije RBiH. Poljičani su u proteklom odbrambeno-oslobodilačkom ratu imali veliku ulogu u sprječavanju dubljeg prodora agresorskih snaga u našu općinu, kao i  u osvajanju Vijenca i MZ Jaruške Gornje.

 

Manifestacija  je nastavljena polaganjem cvijeća i na Stambenim, tačnije na mjestu pogibije Muniba Murgića zv. Popaj, koji je za svoja herojska dijela posthumno odlikovan najvišim ratnim priznanjem „Zlatni ljiljan“. Položeno je cvijeće i odata počast za još dva dobitnika najvišeg ratnog priznanja Nedžadu Meškoviću i Mustafi Mujiću, kao i poginulim borcima uposlenika Rudnika krečnjaka Vijenac.

 

Centralna manifestacija obilježavanja 25. godišnjice od oslobađanja Vijenca održana je ispred objekta područne škole u Jaruškama Gornjim, gdje su održani historijski časovi, ali i otkrivena spomen ploča poginulim borcima 212. brigade.

 

 

Na kraju programa obilježavanja 25. godišnjice od oslobađanja Vijenca položeno je cvjeće i odata počast na spomen-obilježju u Jaruškama. Treba istaći da je ovo mjesto jedinstveno u Bosni i Hercegovni jer nema manjeg mjesta sa više dobitnika “Zlatnog ljiljana”.

 

Alem Mešković nam prenosi priču o ovim događajima, ali i sjećanjima boraca na herojske dane.

 

(RTV Lukavac)