Naslovna AKTUELNO Obilježena noć Lejletul-kadr + VIDEO

Obilježena noć Lejletul-kadr + VIDEO


Muslimani širom svijeta obilježili su mubarek noć Lejletul-kadr, noć blagodati i oprosta.

 

Ova noć, značajnija od hiljadu drugih,na prostoru Medžlisa IZ Puračić obilježena je uz brojne ibadete, zikre i dove.

 

„Naše džamije su bile krcate, pune našim vjernicama i vjernicima i ono što je najinteresantnije najmlađima.Bilo je i omladine koja sebi zapovijeda i sebi trasira jedan novi put“, kazao je glavni imam Medžlisa IZ Puračić Zijad ef.Vehabović.

 

U posljednjoj trećini ramazana, vjernici  izvršavaju svoju obavezu Sadekatul-fitr  ili  vitre . To je davanje koje ima za cilj čišćenje ramazanskog posta od manjkavosti i nedostataka, obavezan ih je dati svaki musliman, a ovo davanje se izričito vezuje za mjesec ramazan. Visina ovogodišnjeg  Sadekatul- fitra, prema odluci Vijeća muftija IZ u BiH,  iznosi 20 KM za prvu kategoriju davalaca, 10 KM za drugu  i 7 KM za treću. Osim vitara,  muslimani su dužni da očiste i svoju imovinu davanjem  zekata.

 

Prema takvimu Rijaseta Islamske zajednice u BiH mjesec ramazan ove 1439.hidžretske završava 15. juna, kada nastupa Ramazanski bajram. MIZ Puračić će i ove godine upriličiti svečanost u Lukavcu,  a drugi dan Bajrama brojnim aktivnostima obilježit će se i  Dan šehida.

 

(RTV Lukavac)