Naslovna AKTUELNO Načelnik Delić jučer obišao kritična područja u općini Lukavac (VIDEO)

Načelnik Delić jučer obišao kritična područja u općini Lukavac (VIDEO)

Nakon što su prije 15 dana pet mjesnih zajednica na zapadnom, odnosno sjevero- zapadnom dijelu općine Lukavac, poplave pričinile veliku materijalnu štetu na infrastrukturnim i stambenim objektima, te poljoprivrednom zemljištu, sinoć je obilna kiša donijela nove probleme stanovništvu nekoliko naselja u općini Lukavac.

 

Na sreću šteta sigurno manja u odnosu na predhodnu poplavu, ali se voda iz lokalnih vodotoka i kanala izlila u dvorišta i na putne komunikacije. Meteorolozi su već ranije upozorili na obilnije kišne padavine prva tri dana nove radne sedmice i izdali narandžasto upozorenje. Upozorenje je stiglo i iz Općinskog štaba CZ Lukavac.

 

Trenutno povećanje vodostaja na vodotocima, posebno rijeka Turija i Spreča i njihovih pritoka, uz  obilnije padavine, moglo bi dovesti do izlijevanja rijeka i potoka iz svojih korita, te pojave podzemnih voda.

 

Mogućnost izlijevanja vodotoka postoji i  odnosi se na sve vodotoke na području općine Lukavac. U cilju spriječavanja nastajanja poplava većih razmjera preporučuje se svim pravnim i fizičkim licima da preventivno, radi zaštite zdravlja i života ljudi, te materijalnih dobara, preduzmu preventivne mjere zaštite i spašavanja od poplava, a posebno uz vodotoke, obzirom da su ove mjere propisane Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća.

 

U MZ Turija zabilježili smo značajno povećanje vodostaja u rijeci Turija. Nedavno okončani projekat uređenja korita rijeke Turija od tzv. prvog mosta do ušća u jezero Modrac je sasvim sigurno spriječila ovaj put veću štetu i probleme. Ipak su lokalni manji vodotoci i kanali opet napravili probleme i poplavili nekoliko stambenih jedinica te nanijeli štetu na infrastrukturnoj mreži.

 

U naselju Kišići je jedna kuća zaplavljena, što je ranije bio daleko veći problem, pa je 2104. godine čak 22 objekta bilo pod vodom. I u drugim mjestima ima određenih problema.

 

MZ Turija danas je posjetila ekipa RTV Lukavac, a video prilog je pripremio Midhat Sarajlić.

 

 

Poplavljena područja jučer je posjetio načelnik Općine Lukavac Edin Delić.

 

(RTV Lukavac)