Naslovna AKTUELNO Objavljujemo: Knjiga Tuzlanska Kapija je ponovno ‘granatiranje’ Tuzle!

Objavljujemo: Knjiga Tuzlanska Kapija je ponovno ‘granatiranje’ Tuzle!

Režim republike Srbije, po ko zna koji put falsificira činjenice o ratnom zločinu koji se desio na Tuzlanskoj kapiji, pa je tako u Beogradu promovisana knjiga „Tuzlanska kapija – režirana tragedija“. Ko zločin negira, možda sprema novi zločin.”, kazao je u svom reagovanju gradonačelnik Tuzle Jasmin imamović. Reagovali su i roditelji djece ubijene na Kapiji koji svaki ovakav čin doživljavaju kao ponovnu smrt svoje djece.Međutim, osuda konstantnih negiranja pravosnažnih prsuda dokazanih ratnih zločina koja dolaze iz Srbije i Republike Srpske, ne smije biti jedina reakcija iz Tuzle-smatraju roditelji ubijene djece na Kapiji.

„Treba da se pošalje prema Vladi Federacije,državnim institucijama, Vladi TK, da pošalju neku diplomatsku notu prema institucijama u Srbiji-smatraju oni.

Da BiH Srbiji treba poslati protestnu notu saglasan je i ratni načelnik Tuzle Selim Bešlagić. No osim toga, Tuzla mora sačuvatu istinu o Kapiji i to na način da se napravi memorijalni centar i da javnosti i svima koji prolaze kroz Tuzlu budu dostupni dokumenti koji potvrđuju da se u Tuzli, na Kapiji desio ratni zločin, a to je zadatak lokalne zajednice, tvrdi Bešlagić.


Knjiga Tuzlanska Kapija – režirana tragedija negira taj čin, a autor Ilija Branković navodi da taj zločin nije izazvala jedna topovska granata već teroristička akciju i eksploziv postavljen na asfalt i ugrađen u dijelove objekata.„Ni jedan događaj ni Markale 95, ni Markale 94, ni tuzlanska Kapija 95 ne mogu biti dovedeni sa naučne strane u pitanje“., rekao je prof. Berko Zečević, vještak vojne struke.

 

Iako je na Kapiji poginula 71 osoba, a ranjeno njih oko 200, za ovaj zločin procesuirana je i osuđena samo jedna osoba – Novak Đukić. On je pred Sudom BiH proglašen krivim da je, kao komandant Taktičke grupe “Ozren” Vojske Republike Srpske 25. maja 1995. naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira Tuzlu, usljed čega je došlo do masakra na Kapiji. Podsjećamo, Novak Đukić pušten je iz zatvora nakon što je Ustavni sud BiH – zbog pogrešne primjene zakona – ukinuo presudu kojom je bio osuđen na 25 godina zatvora. Sud BiH je u junu 2014. Đukiću smanjio kaznu na 20 godina, a njegov branilac je nekoliko dana kasnije obavijestio Sud BiH da je osuđeni na liječenju u Srbiji. Đukić je i dalje na Slobodi – u Srbiji koja ga odbija izručiti BiH.

„Tuzla i Tuzlaci znaju istinu o Kapiji, vidjeli su je, doživjeli su je, ona je ovdje.No najveća briga svih, prvenstveno roditelja je kako sačuvati istinu od onih koji je negiraju.