Naslovna AKTUELNO Objavljujemo: Ko su nosioci listi u Tuzlanskom kantonu ?

Objavljujemo: Ko su nosioci listi u Tuzlanskom kantonu ?

Centralna izborna komisija BiH  je objavila ovjerene kandidatske liste za Opće izbore 2018. godine.Za Skupštinu Tuzlanskog kantona prijavljene su 23 liste, na kojima su manje-više poznata imena.

 

Na listama su se tako našli bivši načelnik, kao i bivši premijer Kantona , kandidat za utrku u skupštinskim klupama je i aktuelni Predsjednik Skupštine TK , bivša potpredsjednica FBiH , te brojna poznata ali i nova imena koja se javnosti prvi put prezentuju. Ženska ravnopravnost ni ovde nije došla do izražaja jer od 23 nosioca samo su 4 žene. No, ovo je preliminarna lista jer nas konačni spisak kandidatskih listi očekuje tek 23 augusta.


 

 

Tako je nosioc liste SDA bivši premijer TK Bego Gutić, nosioc liste SDP-a Dževad Hadžić aktuelni predsjednik Kluba poslanika ove stranke u Skupštini TK, SBB-a Nedžad Hamzić sadašnji kantonalni zastupnik,  DF-a Mahir Mešalić aktuelni zastupnik u Federalnom parlamentu, BPS-a Mirza Sakić još jedan aktuelni zastupnik z sadašnjeg saziva Skupštne TK, SBiH – Mirnes Gušić novo ime koje se pojavljuje na kantonalnom političkom nebu. NS Radom Za Boljkitak nema kandidatske liste za Skupštinu TK-a ove godine, a stranka PDA koja je oformljena tek prje par mjeseci kandidirala je Senada Alića trenutnog predsjednika Skupštine TK kao nosioca liste za Skupštinu TK.

 

Pored stranaka koje su imale mandate od 2014. godine glasači će moći birati i one stranke koje na prošlim izborima nisu osvojili mandate u Skupštini TK-a. Tako je nosilac liste Naše stranke bivši načelnik Tuzle Selim Bešlagić, ispred Stranke penzionera BiH nositeljica liste je bivša potpresjednica FBiH Spomenka Mićić, ekonomski analitičar Admir Čavalić je nosioc liste udruženih -Nezavisnog bloka i Prve stranke. LDS za boljitak je kandidirala Faruka Durića, a nosioc liste Komunističke partije je student žurnalistike Dominik Raškaj.

Hrvatska republikanska stranka je kandidirala Marjana Andrijevića. Ispred Hrvatskog zajedništva HDZ 1990-HS BIH-HSP BIH je Marko Kovačević, Liberalne stranke BiH Selma Džankić, Narodnog demokratskog pokreta – Arnela Bukvić, BOSS-a – Danijel Senkić. Savez mladih snaga je kandidirao Selmu Hodžić, A-SDA za evropsku BiH – Miralema Kamberovića, HDZ BiH HSS, HKDU BiH, HSP-HNS, HSS SR – Danijela Nikolića. Nosioc liste Nezavisne bosanskohercegovačke liste je Anto Marković, HSP-a Pejo Ružić, a Demokratske stranke BiH Ajdin Brković.

Kada je u pitanju Općina Lukavac ,političke partije sa velikim očekivanjima dočekuju izbore i samim tim očekuju prolazak kandidata u skupštinu TK. Politički subjekti sa područja općine Lukavac nemaju nosioca listi za nivo kantona. SDA je na svojoj listi predložila Fahrudina Skopljaka donedavnog ministra za boračka pitanja u vladi TK i Emira Junuzovića. Lukavački SDP je na listi za skupštinu TK kandidovao Mirelu Memić, dr. Kenana Omerdića i Spomenka Kulića. OO PDA Lukavac je na listi za skupštinu našeg kantona kandidovala Suada Salibašića,Almira Sakića ta Amra Beganović. Na listi SBIH za skupštinu TK su Mehmed Bikodušić,Aida Avdić i Asidin Ćosićkić. Naša stranka je iz Lukavca za nivo TK kandidovala Nahidu Srabović, tu su još Nijaz Burgić,Lejla Srabović i Miralem Sejdinović.

 

Na listi DF-a za skupštinu Tk sa područja općine Lukavac su Sandra Imširović,Irina Zejnilović,Elvis Delić, Arnela fejzić i Ahmed Delić. OO SBB-a Lukavac ima čak 6 kandidata na listi za skupštinu TK .To su Amela Krnjić,Jasmin osmanović, Nermina Gegić, Admir Osmanović, Jasenka Đulić i dr. Nermin Begić. Jedan od novijih političkih subjekata je nezavisni blok koji iz Lukavca ima dva kandidata za skupštinu TK, Edina Džambića i Senada Ikanovića.

 

Konačnu listu kandidata saznat ćemo 23 augusta jer je trenutno u procesu predaje i ovjere kompenzacijskih listi a po okončanju ovih rokova i zaključenja svih izbornih listi, očekuje nas mjesec izborne kampanje. Zvanično izborna kampanja počinje 7. septembra i traje do izborne šutnje