Naslovna AKTUELNO Od 1. jula niže cijene rominga

Od 1. jula niže cijene rominga



Operatori će u periodu od 1.7.2019. godine do 30.6.2020. godine primjenjivati sljedeće prosječne maloprodajne cijene:

Odlazni pozivi: 0,27 KM /min – BH Telecom, Telekom Srpske, HT Mostar; SMS poruka: 0,11 KM/min BH Telecom, Telekom Srpske, 0,10 KM/min, HT Mostar, mobilni internet 0,27 KM/MB BH Telekom, Telekom Srpske, HT Mostar.

Ilustracije radi, cijene odlaznih poziva prema Bosni i Hercegovini (BiH) za postpaid i prepaid korisnike iz BiH, kada se nalaze u Srbiji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji sniziće se od 25 posto do 27 posto. Cijena odlaznih poziva prema BiH za postpaid i prepaid korisnike iz BiH kada se nalaze u Albaniji i Kosovu će se sniziti od 85 posto do 92 posto.

Cijena dolaznih poziva za postpaid i prepaid korisnike iz BiH kada se nalaze u Srbiji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji će se sniziti od 13 posto do 20 posto. Cijena dolaznih poziva za postpaid i prepaid korisnike iz BiH kada se nalaze u Albaniji i Kosovu će se sniziti od 87 posto do 97 posto.

Cijena za poslanu SMS poruku za postpaid i prepaid korisnike iz BiH kada se nalaze u Srbiji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji će se sniziti od 6 posto do 17 posto. Cijena za poslanu SMS poruku za postpaid i prepaid korisnike iz BiH kada se nalaze u Albaniji i Kosovu će se sniziti od 71 posto do 88 posto.

Cijena za 1 MB prenosa podataka za postpaid i prepaid korisnike iz BiH kada se nalaze u Srbiji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji će se sniziti od 27 posto do 31 posto. Cijena za 1 MB prenosa podataka za postpaid i prepaid korisnike iz BiH kada se nalaze u Albaniji i Kosovu će se sniziti od 94 posto do 99 posto.

 

Pojašnjenja radi, razlog za veće smanjenje cijena za Albaniju i Kosovo u odnosu na ostale zemlje leži u činjenici što su ove zemlje po prvi put pristupile Sporazumu o regionalnom romingu, za razliku od ostalih potpisnica na koje su se umanjene cijene rominga kontinuirano primjenjivale od 2014. godine.

 

Podsjećamo, U Beogradu je početkom aprila potpisan regionalni sporazum o romingu, koji će od 1. jula omogućiti znatno niže cijene ovih usluga u zemljama zapadnog Balkana. Cijene rominga će u prvoj fazi od 1. jula biti smanjene za 27 posto, a od 1. jula 2021. godine očekuje se potpuno ukidanje rominga za zapadni Balkan.

 

 

Podsjetimo također, BiH je početkom februara 2019. godine zvanično zatražila odgađanje potpisivanja sporazuma o pojeftinjenju roaming usluga za područje Zapadnog Balkana, ali je stav promijenjen nakon pritiska Predsjedništva BiH.