Naslovna AKTUELNO Od 1. maja poskupljenje plina u FBiH

Od 1. maja poskupljenje plina u FBiH

Građani Federacije BiH ogorčeni su i kivni zbog odluke da će plin od 1. maja plaćati skoro za 30 posto više, a u federalnoj vladi ne pomišljaju da svoju odluku mijenjaju.

 

Prema odluci, cijena ovog energenta po standardnom kubnom metru za distributivna preduzeća u FBiH biće 0,640 KM, a u ovu cijenu nije uračunat porez na dodanu vrijednost (PDV). 

“To su oni nama dali veće penzije za 3,5 posto da bi nam poskupjeli plin za 30 posto. Sram da ih bude. Kako ćemo živjeti, od čega ćemo plaćati? Neka nam još dušu uzmu, sve ostalo su već uzeli”, kaže penzioner Nusret Hodžić.

 

Gordana Bulić, iz Udruženja potrošača FBiH, kaže da je najnovije poskupljenje plina novi udar na građane FBiH, posebno one koji koriste ovaj energent u svojim domaćinstvima. Tvrdi da se penzionerima, koji su pored radnika u realnom sektoru najugroženiji dio stanovništva, povećava penzija za pet KM, a tiho poskupljuje sve ono što je potrebno za život deset puta više.

 

Podsjećamo, Vlada FBiH donijela je odluku nakon što je 22. aprila Federalnom ministarstvu trgovine “BH gas” dostavio zahtjev za promjenu veleprodajne cijene prirodnog gasa prema distributivnim kompanijama. Uz zahtjev je stigla i odluka Nadzornog odbora ove kompanije, kao i pozitivno mišljenje Federalnog ministarstva energije, industrije i rudarstva.

 

Odluka neće biti stavljena van snage

 

Nakon što je ova vijest objavljena, iz velikog broja stranaka prema Vladi FBiH otišli su zahtjevi da se ova odluka stavi van snage. Ovo su od Vlade FBiH tražile i stranke koje čine vlast na nivou Kantona Sarajevo, koji je najveći potrošač ovog energenta, pišu Nezavisne novine.

 

Međutim, na upit “Nezavisnih” da li će Vlada FBiH staviti van snage odluku o poskupljenju plina, rečeno  je da se to neće desiti.