Naslovna AKTUELNO Od posljedica koronavirusa preminuo glumac Dragan Jovičić

Od posljedica koronavirusa preminuo glumac Dragan Jovičić

Dragan Jovičić, prvak drame sarajevskog Kamernog teatra 55, preminuo je u u izolatoriju KCUS-a na Podhrastovima, gdje se liječio od koronavirusa.

Kako su nam rekli prijatelji i kolege, bard bh. glumišta već desetak dana bio je smješten u izolatoriju, ali nažalost izgubio je bitku sa opakom bolešću.

 Dragan Jovičić rođen je 1953. godine u Rogatici. Studij glume završio je 1976. na Odsjeku za scenske umjetnosti Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Iako je profesionalno angažiran u Kamernom teatru 55, pa i u sarajevskom Narodnom pozorištu, njegovi prvi glumački uspjesi su, ipak, u vezi s filmom i televizijom kada stječe najširu popularnost kao Stojan Mutikaša u seriji Porobdžije u režiji Aleksandra Jevđevića.

 

U sarajevski Kamerni teatar 55 Jovičić se vraća 1987. godine i tu ostvaruje brojne zapažene uloge. Dobitnik je brojnih glumačkih priznanja i nagrada, a između ostalih i “Šestoaprilske nagrade” grada Sarajeva za doprinos umjetnosti teatra. Dobio je i Zlatni lovorov vijenac za najboljeg glumca na 35. MESS-u.